Kirgizija – lifetrek potovanja in trekingi

Domov / Kirgizija – lifetrek potovanja in trekingi

Lifetrekovo potovanje – predstavitev destinacije:

KIRGIZIJA oz. KIRGIZISTAN


Program Kirgizija Potovanje
Program Kirgizija Potovanje
Program Kirgizija PotovanjeKIRGIZISTAN, v preteklosti znan kot KIRGIZIJA, je država v Aziji, ki leži v goratem predelu Srednje Azije. Meji na Kitajsko, Kazahstan, Tadžikistan ter Uzbekistan. Glavno mesto dežele je Biškek. Kirgizija je poznana predvsem po neverjetni lepoti gora in nomadski tradiciji. 90% države leži na višini vsaj 1500 metrov. Čudovito naravo krasi kar 1923 jezer in preko 40.000 rek, ni čudno da Kirgiziji pravijo tudi Švica Centralne Azije. Isik Kul je eno izmed najvišje ležečih mest in najglobljih na svetu. Dolina Alaj (Azijska Patagonija) je raj za vsakega trekingaša oz. pohodnika, saj ponuja osupljive razglede na vsakem koraku, celotnemu horizontu pa vladajo številni sedemtisočaki. Poseben čar dodajo številne jurte, ki jih poleti postavijo nomadske družine. In prav te družine bodo vsakega popotnika sprejeli odprtih rok. Prijaznost in gostoljubje je postal pomemben del kirgiškega vsakdana. Prav gotovo vam bodo postregli Kimiz (fermentirano konjsko mleko), črni čaj ali kruh.
Pri hrani je čutiti Ruski, Azijski in Turški vpliv in prav zato je hrana tukaj res edinstvena. Pričakujte veliko kruha in mesa, rezancev, krompirja, enolončnic in riža, postrežene z odlično kumarično ali paradižnikovo solato. Poletni meseci so bogati s sadjem, ko lahko sveže sadje dobimo naravnost iz sadovnjakov.

Kirgizija je muslimanska država, kjer je večina prebivalstva sunitov. Kirgizistan ne deluje kot tipična islamska država, zgodovinsko gledano je to posledica sobivanja v Sovjetski zvezi, in pri sprehodu v mestih nimamo občutka oz. ne občutimo vpliva Islama, kot na primer v sosednjem Uzbekistanu. Po padcu komunizma si je Islam začel spet počasi utirati pot v kirgiško družbo. Samostojnost od Sovjetske zveze je Kirgizija dosegla leta 1991.

Kirgizija – vzhajajoči biser popotništva

Kljub temu, da za obisk in potovanje v Kirgiziji večina držav ne potrebuje viz, je to še vedno najmanj obiskana dežela t.i. sedmih Stanov. Tako, da je potrebno obiskati čudovito naravo Kirgizije, predno jo zajame množični turizem.Kirgizija treking in potovanje


Potovanje v Kirgizijo – “must do”

* Obisk in nočitev v jurtah v stepski pokrajini ob lesketajočem jezeru Son Kul
* Jahanje konj – konj je kralj v Kirgiziji, zato se vzpnite na konjski hrbet in raziskujte deželo z druge perspektive
* Treking v kanjonu Jeti – Oguz
* Treking po “nebeškem” gorovju Tien Shan, oddih v zavetju ledenikov, pašnikov in zasneženih vršacih

Kirgizija - lifetrek programi 2018