Elbrus
Elbrus

Bogata zgodovina in kulten status, ki ga ima Elbrus sta samo začetek zelo zanimive zgodbe o tej mogočni gori. 5642 m visoki Elbrus je najvišja gora Evrope, ki se nahaja v ruskem Kavkazu, blizu meje z Gruzijo. Je speči vulkan in ena izmed 10 najbolj izrazitih gora na svetu. Vsak, ki jo je kdaj obiskal, lahko pove, kako vznemirljiva in nepozabna izkušnja je to

Elbrus | izvedba v letu 2025

Deset-dnevno gorniško potovanje po Osrednjem Kavkazu in Rusiji z vzponom na vrh Evrope; Elbrus. Odlična priložnost za prvi stik z visokimi gorami ter vsemi značilnostmi prave odprave. Področje je primerno tudi za turno smučanje. Vzpon na Elbrus boste doživeli pod strokovnim vodstvom gorskega vodnika, za nami je že 30 uspešno izpeljanih odprav.

blank blank

Nekaj informacij o gori Elbrus

Rusija slovi po svoji neomajni divjini in številnih avanturah, ki se tam ponujajo in vzpon na goro Elbrus ni čisto prav nič drugega. Čeprav je zahteven, vas venomer znova nagradi z mogočnimi in nadčutnimi podobami dolin, rek in grebenov. Elbrus ima dva vrhova, zahodnega z višino 5642 m in vzhodnega z višino 5621 m. Prvi vzpon na vzhodni vrh je leta 1829 pripadel Khillarju Khachirovu, zahodni vrh pa je neosvojen počakal do leta 1874, ko je nanj prvi stopil F. Crauford Grove v okviru britanske odprave.

Elbrus v mitologiji

V grški mitologiji je bila ravno gora Elbrus – takrat poznana kot Strobilus – tista, na katero je Zeus priklenil Prometeja, ker je bogovom kradel ogenj. Gora je poznana tudi pod imenom Mingi –Tau, kar pomeni podobna mnogim goram, in se nanaša na velikost, veličino in obliko gore.

Kdo se lahko povzpne na Elbrus

Na gori se nahaja več kot 20 ledenikov, ki napajajo večje reke v sosednjih dolinah, vse to predstavlja pašo za oči za vsakega gornika. Obstaja več smeri različnih težavnosti, ki vodijo na vrh, tako da se vzpona lahko lotijo gorniki z različnimi izkušnjami.

Višinska bolezen na Elbrusu

Elbrus se nahaja v Narodnem parku Prielbrusye. Njegova višina zahteva aklimatizacijo, če želimo varno in uspešno doseči vrh. Višinska bolezen se večkrat pojavi pri plezalcih, ki niso upoštevali pravil aklimatizacije. Da bi se uspešno pripravili za vzpon na vrh, je priporočeno, da se približno en teden prej zadržujemo na višini med 2500 in 4500 m. Gorniki lahko pričakujejo težavnostno stopnjo III, ki vključuje skalno in ledno plezanje.

Plezalne smeri na Elbrus

Standardna smer je med najlažjimi pristopi na vrh. Tja se povzpne čez Južni del gore, začne pa se pri Kočah Barrels (poznanih tudi kot postaja Garabashi) na 3900 metrov. Od tu gorniki nadaljujejo proti koči Diesel na 4157 metrih. Pomembno je, da se tu držimo poti, ki nas bo odvrnila stran od ledeniških razpok na obeh straneh poti. Ko dosežemo Pashtuhova Rocks (4670 m) se začne strm vzpon proti vrhu. Še vedno so na prelazu med vzhodnim in zahodnim vrhom vidni ostanki nekdanje koče, od tam pa gre pot proti zahodnemu vrhnjemu grebenu. Pri spustu je prav tako kot pri vzponu potrebna velika pazljivost.

Jugozahodna smer vzpona

Južnozahodna smer se začne v Voroshilovu na 2150 metrih in predstavlja večji izziv, saj je tu potrebno prečiti ledenik, ne manjka pa tudi strmih vzponov. Prav tako je ta del gore poznan po številnih nevšečnostih, kot so na primer snežni in ledni plazovi.

Tok lave Akcheryakol

Prav tako je vrh moč doseči po smeri Tok lave Akcheryakol, iz vzhoda. Ta se začne v mestu Elbrus in sledi ledeniškemu ščitu skozi dolino. Vodi do prelaza Irikchat na 4000 metrov. Tudi ta smer zahteva potrebno aklimatizacijo in skrbno načrtovanje.

Vzpon na Elbrus

Začetne točke in razdalja

Večina vzponov na Elbrus se začne pri kočah Barrels oziroma postaji Garabashi. Zadnji del vzpona od koče do vrha lahko traja cel dan ali dva, saj pokriva 1743 metrov višinske razlike. Do koč se lahko pripeljemo z gondolo, ki gre iz Doline Azau (2350 m), za tiste bolj ambiciozne pa je seveda najboljša opcija kar peš.

Trajanje vzpona na Elbrus

Ko načrtujemo vzpon na Elbrus, moramo vzeti v zakup, da potrebujemo vsaj en teden ali več, zaradi procesa aklimatizacije. V okolici je ogromno drugih vrhov, ki vam bodo omogočile pravilno navajanje na višino. Resnejši del vzpona se začne pri kočah Barrels na 3900 metrih, od koder boste rabili še približno 6 do 9 ur, da dosežete vrh, odvisno od vremenskih razmer in fizične pripravljenosti skupine. Za sestop boste potrebovali še dodatnih 3 do 6 ur.

Gorske koče na Elbrusu

Najbolj priljubljene koče so vsekakor koče Barrels ali t.i. postaja Garabashi. Locirane na 3900 metrih nad morjem, so idealna točka za začetek vzpona proti vrhu Elbrusa. Njihova zunanjost je v obliki soda in nudijo namestitev za 48 gostov. Nekatere koče so ogrevane, vendar zaradi ekstremnega mraza, včasih to prav nič ne pomaga.

Koča Diesel

Koča Diesel se nahaja višje na gori na 4157 metrih nadmorske višine, vendar lahko namesti le 20 ljudi. Prav tako kot za koče Barrels, tudi za slednjo velja, da ogrevanje zaradi mraza ne deluje prav dobro. Tekoča voda je v bližini koče.

Kampiranje

Kampiranje je dovoljeno, vendar je treba opozoriti vse, ki bi želeli kampirati, da s seboj v dolino vzamejo vse odpadke in ne onesnažujejo že tako z odpadki obremenjenega okolja.

Težavnost vzpona na Elbrus

Vzpon je težak, kljub temu, da tehnično ni zelo zahteven. Veliko plezalcev se med vzponom ponesreči, tudi tisti najbolj izkušeni. Pomembna je dobra fizična pripravljenost in izkušnje s podobnimi vzponi, ki močno zmanjšajo verjetnost nesreče. Med največje izzive sodita tudi mraz in vreme. Velikokrat se zgodi, da zaradi megle plezalci izgubijo smer in ne najdejo več prave poti. Ledni plazovi so lahko nadvse nevarni, zato je pomembno, da so plezalci primerno opremljeni in pripravljeni na nizke temperature in neprijazno vreme. Višinska bolezen in neprimerna aklimatizacija samo še povečata možnosti za poškodbo.

Elbrus in vremenske razmere

Elbrus ima lahko zelo neugodne vremenske pogoje, kar še dodatno otežuje vzpon. Vzponi na vrh so mogoči skozi celo leto, vendar je najbolj primeren čas med poletjem, ponavadi med majem in septembrom, ko je najmanj možnosti, da vas doleti vremenska ujma, vendar tudi takrat to ni izključujoče. Julij in avgust sta najbolj priljubljena meseca za vzpon, kar lahko pomeni gnečo na poteh in v kočah. Vzponi od septembra do maja so redki in rezervirani za najbolj izurjene. Vsi zimski navdušenci lahko pričakujejo ekstremno mrzle temperature

Oprema za vzpon na Elbrus

Kot vsak visokogorsko plezalni vzpon, tudi za vzpon na Elbrus potrebujete celoten komplet gorniško-plezalne opreme. Plezalci se morajo pripraviti za vse možne vremenske nevšečnosti in ostale težave.

 • čelada
 • pas
 • dereze
 • cepin
 • plezalni pas
 • plezalna vrv
 • gorniški čevlji
 • pohodniške palice
 • vponke
 • osebne potrebščine
 • krema za sončenje
 • zaščitna očala
 • rokavice, kapa, toplo spodnje perilo
 • spalka
 • komplet za prvo pomoč

Če želite kampirati na gori, boste morali prinesti tudi primerno opremo za kampiranje.

Stroški odprave na Elbrus

Če potujete v večji skupini, lahko za vzpon (samo vzpon brez letalskih kart, prevozov, formalnosti in priključitvam t.i. fiksnim odhodom) na Elbrus plačate tudi tako malo kot je 700 eur. Nekateri programi zaračunavajo 2.300 eur ali več, ampak vključujejo osebno zavarovanje, vse obroke in vso namestitev med potovanjem. Cena programa je odvisna od tega, kaj vse je v program vključeno, dolžine potovanja in števila udeležencev. Realno lahko računate, da boste za vzpon na Elbrus potrebovali nekje od 1200 do 1500 eur (cena brez letalske karte in brez pomoči pri pripravi).

Formalnosti za vzpon na Elbrus

Prav tako je za vzpon na Elbrus potrebno urediti tudi nekaj formalnosti. Brez tega na vrh ne boste smeli pristopiti:

 • Viza za Rusijo in emigracijska karta
 • Registracija pri OVIR
 • Voucher za odpravo na Elbrus
 • Dovolilnico za vstop v Narodni park in zaščiteno območje Elbrusa

Ostale aktivnosti

V okolici Elbrusa je veliko število aktivnosti, ki jih poleg plezanja lahko počnete. Takoj, ko se začne pomlad, se pojavijo številni turni smučarji in snowboarderji, ki se odpravijo na vrh in obstaja veliko število turno smučarskih programov, ki se jih lahko udeležite. Na splošno je Rusija zakladnica številnih prostranstev, kjer lahko počnete vrsto aktivnosti, povezanih z naravo in adrenalinskimi športi.

Galerija:

Vedno malo dlje

Pri nas boste našli nekaj, kar je treba doživeti. Predvsem pa boste našli tisto, kar je resnično - ne samo tisto, kar je na ogled turistom.

Lastni programi kreirani na izkušnjah

Vsako potovanje, ki ga ponujamo, je plod našega ustvarjanja, oblikovanja in izkkušenj. Ne sledimo tipičnim turističnim vzorcem; vsaka naša tura je unikatna, oblikovana z mislijo na avtentičnost in edinstvenost doživetij, ki jih želimo ponuditi našim gostom.

Majhne skupine

Pri nas ne boste potovali v množici turistov. Ponosni smo na to, da organiziramo potovanja za majhne skupine, kjer se lahko vsak posameznik počuti posebnega in kjer je osebni pristop na prvem mestu.