Jordanija

Ko Jordanija ni samo Petra. Zakaj nas Jordanija vedno znova očara? Vsekakor zaradi drugačnosti, popolnega kulturnega šoka, čudovite narave in mogočnosti starodavnih mest

Jordanija s turistično agencijo Lifetrek

Jordanija vabi: pridružite se našim skupinam pri raziskovanju nepozabne dežele. Obiščite starodavno Petro, zaplavajte v Mrtvem morju in občudujte nočno nebo v puščavi Wadi Rum

Zakaj je Jordanija naša priljubljena izbira?

Jordanija se nahaja na Bližnjem vzhodu in je ena najvarnejših držav v regiji. Polna zgodovine, arhitekturnih čudes, puščav, dolin in morja je idealna destinacija za raziskovanje. Raziskovanju dodajte prijaznega in nasmejanega beduina ter okusno arabsko kuhinjo in jordanska izkušnja bo popolna. Jordanija je mnogo več kot samo Petra - raziščite skrite kotičke z nami!

V Jordanijo se boste zaljubili

Doživeli boste trenutek ali več njih, ko bo Jordanija prodrla v vašo dušo in morda vas bo to potovanje spremenilo. Morda bo to trenutek, ko boste zaspali pod odejo zvezd. Ali pa se vam bo zgodilo, ko se boste povzpeli na vrhove gora, daleč od množice turistov ali mestnega vrveža. To je lahko trenutek, ko se boste smejali s svojimi novimi beduinskimi prijatelji, ali ko ob tabornem ognju poskusite pretirano sladkan čaj z žajbljem. Lahko ob kosilu, kjer boste svež, sveže pripravljen »mansaf« jedli z rokami. Ne da bi sploh vedeli, boste načrte za svoje naslednje potovanje v Jordanijo, delali še predno bo prvega potovanja konec.

NOVO LETO

1348 €

V Jordanijo se bomo odpravili na novoletno potovanje in v eno najlepših puščav sveta – Wadi Rum. Puščavska pustolovščina v arabskem svetu nas bo navdihnila z raznolikostjo, vse skupaj pa bomo okronali s starodavnim kraljestvom Petra. Na poti bomo med drugim ”okusili” čar Mrtvega in Rdečega morja. Povedano v enem stavku: doživetje najlepše puščave z nomadskim življenjem in pestro arabsko kulturo.


NOVEMBER, FEBRUAR, APRIL

1098 €

V Jordanijo se bomo odpravili na potovanje in v eno najlepših puščav sveta – Wadi Rum. Puščavska pustolovščina v arabskem svetu nas bo navdihnila z raznolikostjo, vse skupaj pa bomo okronali s starodavnim kraljestvom Petra. Na poti bomo med drugim ”okusili” čar Mrtvega in Rdečega morja. Povedano v enem stavku: doživetje najlepše puščave z nomadskim življenjem in pestro arabsko kulturo.


Družinsko potovanje

Jordanija za družine

POČITNICE

1198 €

V Jordanijo se bomo odpravili na potovanje in v eno najlepših puščav sveta – Wadi Rum. Puščavska pustolovščina v arabskem svetu nas bo navdihnila z raznolikostjo, vse skupaj pa bomo okronali s starodavnim kraljestvom Petra. Na poti bomo med drugim ”okusili” čar Mrtvega in Rdečega morja. Povedano v enem stavku: doživetje najlepše puščave z nomadskim življenjem in pestro arabsko kulturo.


FEBRUAR, JUNIJ, NOVEMBER

1098 €

V Jordanijo se bomo odpravili na treking v eno najlepših puščav sveta – Wadi Rum. Puščavska pustolovščina v arabskem svetu nas bo navdihnila z raznolikostjo, vse skupaj pa bomo okronali s starodavnim kraljestvom Petra. Na poti bomo med drugim ”okusili” čar Mrtvega in Rdečega morja. Povedano v enem stavku: doživetje najlepše puščave z nomadskim življenjem in pestro arabsko kulturo.


Zakaj Jordanija?

Hašemitsko kraljestvo Jordanija je prava mešanica vzhoda in zahoda, puščave in morja, vročih dni in hladnih noči, tradicionalnega in modernega. Jordanija vas bo popeljala tisoče let nazaj, kot da bi se vrnili v preteklost s časovno kapsulo. Spoznajte čudo starodavnega sveta, Petra katera vas bo pustila brez besed in prenočite v puščavi Wadi Rum v soju nešteto zvezd, povzpnite se na sveto goro Nebo, s katere naj bi Mojzes ozrl obljubljeno deželo, “zaplavajte” v edinstvenem jezeru, ki nam je vsem poznano kot Mrtvo morje, kjer je koncentracija soli tako visoka (zaradi izjemno visoke koncentracije soli), da se je nemogoče potopiti.

zemljevid Jordanija

Jordanija se nam predstavi

Kraljevina Jordanija je zagotovo eden najbolj liberalnih in mirnih kotičkov arabskega sveta. Je država bogate tradicije in naravnih lepot. Na tem območju so se skozi zgodovino izmenjevale različne civilizacije, ki so nam zapustile starodavna mesta, trdnjave, citadele in eno izmed novih svetovnih čudes ter vsekakor največjo znamenitost Bližnjega vzhoda - Petro, legendarno izgubljeno mesto, izklesano v rdečih skalah. Od Jerasha, enega najbolje ohranjenih rimskih mest, stoletja zakopanega pod debelo plastjo peska, do obrežja svete reke Jordan in Mrtvega morja, arabskih in križarskih utrdb, raztresenih po hribih, in mistične rdeče puščave Wadi Rum - narava in delo človeških rok so oblikovali bogastvo tega majhnega, a čudovitega kraljestva - Jordanija

Ali je Jordanija varna?

Jordanija je liberalna arabska država. Večina prebivalcev je muslimanov, vendar v deželi živijo predstavniki tudi drugih veroizpovedi, med bolj zastopanimi manjšinami je krščanstvo. Po posebnih oblačilih (hidžabih) ni potrebe. Tudi ženske se lahko varno gibljejo po države, četudi potujejo same. Seveda pa najbolj toplo priporočam ​​spoštovanje nekaterih vseprisotnih pravil obnašanja - prilagodite se okolju, spoštujte svetost templjev in drugih kulturnih, zgodovinskih ali sakralnih objektov. Jordanija se je izognila protestom v času t.i. arabske pomladi in je povsem varna. Največja nevarnost za turiste v Jordaniji je promet, še posebej v Amanu, tako da bodite na cesti oz. v prometu še posebno previdni.

Jordanija

 • Uradno ime: Hašemitsko kraljestvo Jordanija
 • Površina: 89.342 km2
 • Prebivalstvo: 11 milijonov
 • Glavno mesto: Amman
 • Jezik: Arabščina je uradni jezik, uporabljata se angleščina in francoščina
 • Vera: Muslimani približno 95%
 • Časovna razlika: +1 ura/+2 uri (zimski čas)
 • Podnebje: sredozemsko. Vroča in suha poletja s hladnimi večeri. Pozimi je hladneje, deževna sezona traja od novembra do aprila
 • Valuta: jordanski dinar – JOD (1 € = 0,73 JOD)
 • Nakupovanje: poslikana keramika, lokalne sladkarije in karamelizirano sadje, začimbe, olivno olje, srebrni in zlati nakit
 • Oblačila: v poletnih mesecih priporočamo lahka oblačila, od novembra do aprila pa toplejša, večplastna oblačila in zaščito proti dežju, priporočamo udobno obutev, sončna očala in pokrivalo.
 • Hrana in pijača: hrana je podobna kot v državah v regiji. V hotelih strežejo mednarodne jedi. Lokalne jedi so v večini iz jagnjetine, ovčetine. Pijte samo ustekleničeno vodo. Kava je priljubljena.
 • Elektrika: 220V, 50Hz
 • Mobilna omrežja: partnerji A1, T-Mobile in Telemach
 • Omrežna koda države: +962
 • Uporabna spletna stran: www.visitjordan.com

Jordanija – programi po meri

Vse programe, ki jih izvajamo v Jordaniji lahko pripravimo tudi kot potovanja po meri. Naj si gre za treking v puščavi Wadi Rum ali od Dane do Petre, pohodniški ali čisto turistični program. Za vas bomo pripravili najugodnejšo ponudbo vašega sanjskega potovanja v Jordanijo.

blank

Jordanija za družine

Programi v Jordaniji so programi, ki so primerni tudi za družine z mlajšimi otroki. Malo daljše dneve bomo prilagodili vašim željam, tako da bodo vseeno vsi skriti kotički tudi vam na razpolago.
V kolikor pa bi potovali sami in ne z organiziranimi skupinami, pa se na nas obrnite za pripravo potovanja po meri.

blank

Razlogi zakaj je Jordanija ena najbolj priljubljenih destinacij!

Hrana

Arabska kuhinja, ki prevladuje v kraljevini Jordanija, je zagotovo med bolj priznanimi kuhinjami na svetu. Jordanija slovi po jedeh, ki so značilne za Bližnji vzhod. Na primer, lahko jeste humus, falafel, mansaf, šavarmo. Zanimivo je, da hrano postrežejo v številnih majhnih pisanih posodicah, zato pestrost in mešanica najrazličnejših solat in namazov pride še bolj do izraza. Domačini radi pijejo metin čaj, črni čaj, žafranov čaj in številne druge napitke. Za zaključek jordanske pojedine pa si privoščimo še sladico, na primer baklavo, konafo (kadaif) ali alvo (halva).

Jutra v puščavi Wadi Rum

Jutro v puščavi Wadi Rum je nekaj, kar  mora vsak pravi popotnik doživeti. Jordanija vas bo nagradila z nepozabnim sončnim vzhodom. Pesek v puščavi počasi a vztrajno pridobiva nežno rožnato barvo in celotna narava se v tem jutranjem trenutku zdi tako krotka, da je neprimerljiva z ostro stranjo puščave, ki smo jo doživeli ponoči. Če se zbudite dovolj zgodaj in se na kratko sprehodite po kampu boste lahko v pesku tik pred vašim šotorom zagledal odtise živali. Mala kamelica? Puščavska lisica?

Ko Petra ni več glavna tema pogovora

Jordanija ponuja bistveno več kot samo Petro. Ko sem se vrnil iz  potovanja po Jordaniji, so me vsi spraševali po Petri. "Ali je tako lepa v živo kot pravijo?", "Ali je res videti tako?" "Je ogled naporen?". Ja, lepa je in ja, pusti te brez sape. Potem pa sem obiskal Wadi Rum in Petra je nekako padla v ozadje, pripovedujem. Zame je bil vrhunec potovanja po Jordaniji ravno puščava Wadi Rum. Morda si bom kdaj ponovno zaželel obiska Petra. Vendar bi se takoj in brez pomislekov vrnil v Wadi Rum, isti trenutek, in ostal bi dlje kot samo nekaj noči pa če tudi bi okrog mojega šotora ponoči šakali iskali kaj za pod zob.

Napotki za vaš naslednji obisk Jordanije

Jordanija je majhna država, ki jo turisti poznajo po svoji gostoljubnosti, starodavni zgodovini in kulturi. Ponuja neskončne možnosti za avanturo, saj je Jordanija dom številnih Unescovih območij svetovne dediščine. Jordanijo so pogosto neupravičeno povezovali z regionalnimi konflikti, zato so bolj plašni turisti na to destinacijo neradi potovali. Ne smete izpustiti obiska Jordanije, saj je zelo prijetna in mirna dežela. Ne oklevajte in rezervirajte svoje potovanje, spakirajte kovčke in spišite svojo arabsko pravljico.

Jordanska gostoljubnost

Naj vas "mrki pogledi" domočinov ne zavedejo. Hitro se boste naučili, da se za nedostopno zunanjostjo običajno skriva vesela in živahna oseba. Globoko zakoreninjena tradicija gostoljubja je del beduinske kulture.
Nič nenavadnega ni, da vas kdo od tamkajšnjih prebivalcev povabi na čaj ali celo kosilo, da se spoznate. Domačini vas bodo ogovorili z: "Ahlan wa", kar v prevodu pomeni "dobrodošli". Vljudno vas bodo vprašali: »Od kod prihajate? Dobrodošli v Jordaniji."
Če iztegnete roko, da bi se rokovali, vaša gesta morda ne bo vzajemna. Nekateri muslimani se zaradi spoštovanja do svoje vere in svojega zakonca ne bodo dotikali oseb nasprotnega spola, razen svojih sorodnikov. Tega vedenja ne jemljite osebno, bodite pripravljeni in odprti za učenje lokalnih tradicij. Ko nekoga srečate, ga pozdravite, se nasmehnite in prepustite domačinom, da prevzamejo pobudo. Če iztegnejo roko ali se nagnejo k objemu, lahko storite enako.

V Jordaniji ni vedno vroče

Ko pomislite na Jordanijo, je prva asociacija: tam bo vroče in zelo sončno. To drži, če obiščete Jordanijo med majem in septembrom. Pogosta (napačna) predstava je, da je podnebje takšno skoci vse leto, vendar ima Jordanija tudi zimsko sezono, ki traja od novembra do februarja. V tem obdobju je veliko hladnih in oblačnih dni, dežja in celo snega. Temperatura čez dan doseže največ 10°C, ponoči pa lahko pride do zmrzali. Če potujete od oktobra do marca, obvezno spakirajte nepremočljivo jakno in večplastna oblačila ter redno spremljajte vreme. Tudi biser turistične ponudbe Petra ob slabem vremenu zaradi možnih poplav zaprejo.

Pri oblačenju spoštujte lokalne običaje

Jordanija je država z večinskim muslimanskim prebivalstvom. Toda kristjani, Judje in ljudje različnih veroizpovedi mirno sobivajo v Jordaniji. Ni zakona, ki bi določal, kako naj se ženska obleče. Ženskam ni treba nositi hidžaba, vendar se od njih pričakuje, da se oblačijo konservativno.
Priporočljivo za ženske je, da se izogibajo oblačilom z globokim izrezom in golimi rameni, kratkim krilom in kratkim hlačam. Če nameravate obiskati sakralne objekte ali druga mesta kulturnega pomena, si morajo tako moški kot ženske pokriti kolena in ramena. Od žensk se običajno pričakuje, da si pokrijejo še lase, prsi in vrat.

Alkohol ni prepovedan

Alkohol najdete v številnih restavracijah, barih in trgovinah z alkoholnimi pijačami. V večjih mestih, kot sta Amman in Akaba, pa tudi v krščanskih mestih, kot sta Madaba in Fuheis (dom Carakale – edina craft pivovarna v Jordaniji), je alkohol zlahka najti. Na bregovih reke Jordan proizvajajo odlično vino. Vendar bodite pripravljeni na visoke cene, saj je alkohol v Jordaniji precej obdavčen. Upoštevajte, da je večina gostinskih obratov v muslimanski lasti in prazniki lahko vplivajo na dostopnost alkohola.
Med muslimanskim praznikom Ramadan je uživanje alkohola nezakonito, razen v hotelih višjega cenovnega razreda, kjer to pravilo ne velja. Alkohol v puščavi Wadi Rumu ni na voljo, vendar lahko prinesete svojega. Vprašajte o razpoložljivosti alkohola kamor potujete vendar se vedno pozanimajte o omejitvah njegovega uživanja. Ne pozabite na navade in verske omejitve, ki jih upoštevajo domačini. Iz spoštovanja do lokalne kulture uživajte alkohol zmerno.

Kajenje šiše in cigaret je običajno

Kajenje šiše je dnevna popestritev za vse. Bari z nargilami pa so raztreseni po vsej državi. Kajenje cigaret je splošno sprejeto tudi v večini restavracij, hotelih, trgovin, v taksijih in celo v nekaterih frizerskih salonih. Turisti, ki kadijo cigarete, bodo v Jordaniji vedno imeli družbo. Če ste nekadilec pa predno rezervirate hotel, izlete, restavracije in avtobusne prevoze preverrite ali obstajajo nekadilski prostori.

S seboj vzemite plastenko vode

Voda iz pipe v Jordaniji ni pitna, prav tako pa imajo bolj malo objektov za varstvo okolja in recikliranje. Med bivanjem boste skoraj na vsakem koraku videli odvrženo plastiko in druge smeti raztresene po pokrajini, skozi katero se peljete. Lokalna podjetja in organizacije z okoljsko ozaveščenim pristopom si prizadevajo izobraziti in navdihniti lokalne skupnosti z okoljskimi pobudami. Turisti, ki obiščejo Jordanijo, so del rešitve, saj podpirajo ta prizadevanja. Turisti nekaj za jordansko okolje storijo že, če imajo pri sebi svojo steklenico s filtrirano vodo in jedilni pribor za večkratno uporabo.
{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"Zakaj Jordanija?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Hašemitsko kraljestvo Jordanija je prava mešanica vzhoda in zahoda, puščave in morja, vročih dni in hladnih noči, tradicionalnega in modernega. Jordanija vas bo popeljala tisoče let nazaj, kot da bi se vrnili v preteklost s časovno kapsulo. Spoznajte čudo starodavnega sveta, Petra katera vas bo pustila brez besed in prenočite v puščavi Wadi Rum v soju nešteto zvezd, povzpnite se na sveto goro Nebo, s katere naj bi Mojzes ozrl obljubljeno deželo, “zaplavajte” v edinstvenem jezeru, ki nam je vsem poznano kot Mrtvo morje, kjer je koncentracija soli tako visoka (zaradi izjemno visoke koncentracije soli), da se je nemogoče potopiti."}},{"@type":"Question","name":"Ali je Jordanija varna?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Jordanija je liberalna arabska država. Večina prebivalcev je muslimanov, vendar v deželi živijo predstavniki tudi drugih veroizpovedi, med bolj zastopanimi manjšinami je krščanstvo. Po posebnih oblačilih (hidžabih) ni potrebe. Tudi ženske se lahko varno gibljejo po države, četudi potujejo same. Seveda pa najbolj toplo priporočam ​​spoštovanje nekaterih vseprisotnih pravil obnašanja - prilagodite se okolju, spoštujte svetost templjev in drugih kulturnih, zgodovinskih ali sakralnih objektov. Jordanija se je izognila protestom v času t.i. arabske pomladi in je povsem varna. Največja nevarnost za turiste v Jordaniji je promet, še posebej v Amanu, tako da bodite na cesti oz. v prometu še posebno previdni."}},{"@type":"Question","name":"Ali je v Jordaniji vedno vroče?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Ko pomislite na Jordanijo, je prva asociacija: tam bo vroče in zelo sončno. To drži, če obiščete Jordanijo med majem in septembrom. Pogosta (napačna) predstava je, da je podnebje takšno skoci vse leto, vendar ima Jordanija tudi zimsko sezono, ki traja od novembra do februarja. V tem obdobju je veliko hladnih in oblačnih dni, dežja in celo snega. Temperatura čez dan doseže največ 10°C, ponoči pa lahko pride do zmrzali. Če potujete od oktobra do marca, obvezno spakirajte nepremočljivo jakno in večplastna oblačila ter redno spremljajte vreme. Tudi biser turistične ponudbe Petra ob slabem vremenu zaradi možnih poplav zaprejo."}},{"@type":"Question","name":"Kako se oblačiti?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Jordanija je država z večinskim muslimanskim prebivalstvom. Toda kristjani, Judje in ljudje različnih veroizpovedi mirno sobivajo v Jordaniji. Ni zakona, ki bi določal, kako naj se ženska obleče. Ženskam ni treba nositi hidžaba, vendar se od njih pričakuje, da se oblačijo konservativno.\nPriporočljivo za ženske je, da se izogibajo oblačilom z globokim izrezom in golimi rameni, kratkim krilom in kratkim hlačam. Če nameravate obiskati sakralne objekte ali druga mesta kulturnega pomena, si morajo tako moški kot ženske pokriti kolena in ramena. Od žensk se običajno pričakuje, da si pokrijejo še lase, prsi in vrat."}},{"@type":"Question","name":"Ali je alkohol prepoovedan?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Alkohol najdete v številnih restavracijah, barih in trgovinah z alkoholnimi pijačami. V večjih mestih, kot sta Amman in Akaba, pa tudi v krščanskih mestih, kot sta Madaba in Fuheis (dom Carakale – edina craft pivovarna v Jordaniji), je alkohol zlahka najti. Na bregovih reke Jordan proizvajajo odlično vino. Vendar bodite pripravljeni na visoke cene, saj je alkohol v Jordaniji precej obdavčen. Upoštevajte, da je večina gostinskih obratov v muslimanski lasti in prazniki lahko vplivajo na dostopnost alkohola.\nMed muslimanskim praznikom Ramadan je uživanje alkohola nezakonito, razen v hotelih višjega cenovnega razreda, kjer to pravilo ne velja. Alkohol v puščavi Wadi Rumu ni na voljo, vendar lahko prinesete svojega. Vprašajte o razpoložljivosti alkohola kamor potujete vendar se vedno pozanimajte o omejitvah njegovega uživanja. Ne pozabite na navade in verske omejitve, ki jih upoštevajo domačini. Iz spoštovanja do lokalne kulture uživajte alkohol zmerno."}},{"@type":"Question","name":"Ali je voda pitna","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Voda iz pipe v Jordaniji ni pitna, prav tako pa imajo bolj malo objektov za varstvo okolja in recikliranje. Med bivanjem boste skoraj na vsakem koraku videli odvrženo plastiko in druge smeti raztresene po pokrajini, skozi katero se peljete. Lokalna podjetja in organizacije z okoljsko ozaveščenim pristopom si prizadevajo izobraziti in navdihniti lokalne skupnosti z okoljskimi pobudami. Turisti, ki obiščejo Jordanijo, so del rešitve, saj podpirajo ta prizadevanja. Turisti nekaj za jordansko okolje storijo že, če imajo pri sebi svojo steklenico s filtrirano vodo in jedilni pribor za večkratno uporabo."}}]}