Peru

Peru s turistično agencijo Lifetrek. Zakaj nas Peru vedno znova očara? Vsekakor zaradi drugačnosti, popolnega kulturnega šoka, tradicije in predvsem raznolikosti.

Peru - v deželi Inkov

Prostrani Andi, neprehodna Amazonka, starodavno mesto Cusco, najstarejše mumije, čarobno jezero Titicaca - Peru vas pričakuje

Vsi odhodi v Peru

*akcijska cena je odvisna od časa prijave in morda ni več aktualna

Peru

Zakaj nas Peru vedno znova očara? Vsekakor zaradi drugačnosti, popolnega kulturnega šoka, tradicije in predvsem raznolikosti dežele. Z nami obiščite Peru in v izkušnji skrivnostnega Peruja dodajte vse tisto, kar naše potovanje naredi prijazno in polno doživetja. Naj torej, povabilo na eno prijetnejših potovanj na planetu Zemlja velja že danes.

JUNIJ, AVGUST

2548 €

Treking Peru: aktivno potovanje v čudovitem delu južnoameriške države Peru. Andska kultura, kulinarika, arhitekrura, narava in zares nepozaben treking. Treking Patagonija, treking Anapurna, treking Himalaja in treking Huayhuash so najbolj znameniti trekingi tega sveta, agencija Lifetrek pa vas popelje prav na vsakega!


MAJ, JULIJ, SEPTEMBER

3598 €

Raziskujte vrhunce Južne Amerike na našem 22-dnevnem potovanju "Peru, Bolivija in Čile". To potovanje vas vodi od legendarnega Machu Picchuja do čudovitega jezera Titicaca in skozi dih jemajoče pokrajine, kot sta slana puščava Salar de Uyuni in osupljiva cesta smrti. Vsak dan je poln kulture, zgodovine in naravnih lepot, ki ustvarjajo nepozabno avanturo.


MAJ, JULIJ, SEPTEMBER

2598 €

15 dnevno potovanje v Peru – Skrivnostno inkovsko mesto Machu Picchu – Nekdanja inkovska prestolnica Cusco - Nasca in belo mesto Arequipa – najgloblji kanjon na svetu – lame, alpake, kondorji – skrivnostne slike v Nasci – Tihi ocean in otoki Ballestas z morskimi levi in pingvini – Perujska prestolnica Lima in inkovsko zlato.


Dežela Inkov

Želite potovati skozi čas in obiskati deželo, kjer zgodovina in sedanjost, antika in modernost živita v popolni koheziji? V tem primeru je mitična dežela Inkov ali država Peru popolna destinacija za vas. Peru je poznan po kulturnih in arhitekturnih zakladih ki so ostanki starodavnega imperija Inkov. Najbolj znano in spektakularno arheološko najdišče na celotni južnoameriški celini je zagotovo Machu Picchu, očarala vas bo tudi kolonialna arhitektura mest, kot je Cuzco.

Zemljevid Peru

Peru se nam predstavi

Peru je prekrasna dežela, ki te očara že na prvi pogled. Marsikdo najprej pomisli na inkovsko kulturo, na skrito mesto Machu Picchu ali pa jezero Titicaca. Toda, to še zdaleč ni vse. Gorniki prepoznajo Peru predvsem kot deželo visokih gora, saj se po celotnem ozemlju razteza del Andov, kjer se vrhovi približajo zavidljivim 7000 metrom nadmorske višine.

Peru je tretja največja država v Južni Ameriki

Starodavne kulture, ki so domovale v Peruju in mu dale neizbrisen pečat, je v 16. stoletju nadvladala kolonialistična Španija. Ta si je državo podredila vse do 19. stoletja, ko so si domačini leta 1821 izborili neodvisnost. Danes je Peru tretja največja država Južne Amerike in meri skoraj 1.300.000 kvadratnih kilometrov. Kljub tgemu, da je za deželo značilna vgorska veriga Kordiljera, je Peru pravzaprav tropska država, saj leži njegov najsevernejši del le nekaj kilometrov pod ekvatorjem. Geografsko je Peru dežela treh pasov, ki se rastezajo od severozahoda proti jugovzhodu. Celoten zahodni del tvori obmorski pas, saj je po vsej dolžini obala Tihega oceana. Sledi mu veriga andskih gora, ki iz vrtoglavih višin proti vzhodu padajo v tretji pas; deževni gozd amazonskega bazena.

Peru: Machu Picchu

Peru je najbolj znan po turistični znamenitosti z Unescovega seznama; skrito mesto Machu Picchu. Čeprav svetovno znano, pa ostaja še vedno neznanka. Ne omenjajo ga niti zapiski španskih zavojevalcev, tako da o njem razen različnih ugibanj, vemo bolj malo. Mesto, ki ga je leta 1911 odkril ameriški arheolog Hiram Bingham vas bo prav gotovo očaralo, ravno tako pa tudi sama pot do njega.

blank

Jezero Titicaca

K znamenitostim prav gotovo sodi tudi jezero Titicaca na meji Peru Bolivija, ki je s svojimi 170 km dolžine največje jezero nad 2000m nadmorske višine, hkrati pa ga štejemo za najvišje ležeče plovno jezero na svetu, saj leži skoraj 4000 m nad morjem (3820m). Jezero je turistom najbolj znano predvsem zaradi otokov.

blank

Treking Peru: Kordiljere

Cordillera Blanca je, z več kot 50. vrhovi, ki segajo nad 5700 m nadmorske višne oziroma s 33. vrhovi, ki so višji od 6000 m, eno najvišjih gorskih območij na svetu. V njemem pogorju leži tudi najvišji vrh države Peru; Huascaran (6786 m). Višji vrhovi so samo še v Himalaji. S svojimi večno zasneženimi vrhovi, mogočnimi ledeniki in slikovitimi dolinami, v katerih kraljujejo modra ledeniška jezera, je enkratno izhodišče za množico trekingov med katerimi je prav gotovo najpopularnejši treking Santa Cruz – Llanganuco.

blank

Raznovrstnost kultur v Peruju

Raznolikost kultur in kolonialna tradicija se pozna tudi v strukturi prebivalstva dežele Peru. Slednje pa predvsem povezuje španščina, ki je tudi uradni jezik. Peru šteje nekaj več kot 32 milijonov prebivalcev od katerih živi več kot 10 milijonov v prestolnici Limi. Skoraj polovica celotnega prebivalstva živi v goratih poljedeljskih območjih. Večinoma so to poljedeljski indijanci – mestici, ki se ukvarjajo predvsem z obdelovanjem zemlje.

Okoli 45 procentov peruanskega prebivalstva so indijanci, ki govorijo starodavni jezik Quechua. Približno 37 procentov prebivalcev so mestici, 15 procentov so beli potomci kolonizatorjev in 3 procenti so temnopolti prebivalci, azijci in ostale skupine. Poleg že omenjenega jezika Quechua so v rabi še Aymara, ki ga govorijo okoli jezera Titicaca in množica jezikov, ki jih govore manjše skupine amazonskih indijancev.

Peru ni samo Machu Picchu

Vsi vedo za Machu Picchu, mit in meglico, ki je zakrila Inca citadelo, vendar ne pustite, da bi zasenčila celotno državo. Peru ima več arheoloških najdišč kot katerakoli druga država v Južni Ameriki. Njegova velika zelena preproga iz džungle pa je dom največje raznolikosti rastlin in divjih živali na planetu.

Seveda to ni vse. Peru je rojstni kraj surfanja na pacifiških valovih, njegove reke ponujajo najstrašnejše raftanje, velik del perujskih Andov pa je še vedno zelo malo raziskan.
„Predno sem obiskala Peru sem bila mnenja, da je Machu Picchu vrhunec vsega, spoznala pa sem, da je Peru precej več kot le ogled Svetega mesta, ki je sicer atrakcija in vreden ogleda.“ To sklepno misel nam je podarila naša potnica Breda in še kako drži.

Danes nas večina zares povezuje Peru s svetim mestom Machu Picchu, ki ga je leta 1911 odkril ameriški zgodovinar Hiram Bingha in je pod zaščito Unesca. Povsem po naključju, ko se je povzpel na goro in tam našel dve družini, ki sta se v mestu skrivali in preživljali z obdelovanjem teras. Pravzaprav pa še danes ne vemo kdaj je bilo skrito mesto zgrajeno in predvsem zakaj so ga zgradili?!

Posebnost je tudi ta, da mesto stoji na dveh podnebnih pasovih; džungle in visokogorja in zaradi tega so vse terase obrnjene proti vzhodu, kar je dajalo večjo rodnost. Res je, da je Machu Picchu čisto zares eden od vrhuncev potovanja po Peruju. In res je tudi, da je mesto najbolj oblegana točka Peruja in prav tako naša stalnica na potovanju. Vendar nikakor ne smemo pozabiti na preostale čudovite kotičke, ki jih ponuja Peru.

Cusco

Če obiščete Peru in imate čas da obiščite samo eno mesto, mora biti to Cusco. Visoko v Andih je to eno najbolj očarljivih mest na svetu. Na stenah Inkov so zgrajene kolonialne zgradbe, na vsaki strani so ruševine Inkov, ulice pa so polne lokalnih prebivalcev, še vedno oblečeni v tradicionalne obleke.

Machu Picchu

Najbolj znano arheološko najdišče v Peruju, Machu Picchu, je glavna atrakcija za obiskovalce, in prav je tako. Nastavite alarm in vstanite zgodaj, da premagate množice in opazujete, kako se sonce dviga nad gorami in napolni citadelo s svetlobo.

Kanjon Colca

Vendar ne spreglejte ostalih andskih atrakcij. Kanjon Colca je eden izmed najbolj spektakularnih naravnih kanjonov, ki ga lahko primerjamo s katerimkoli na svetu. Čeprav je s kondorji, ki izkoriščajo termodinamiko ter lokalnimi ženskami z tradicionalnimi klobuki, ki obdelujejo polja, še bolj očarljiv.

Starodavne civilizacije

Odpravite se proti zahodu, kjer se Andi spustijo do razgibanih planot, ki se raztezajo do Tihega oceana. Tukaj najdete Nasca črte, napisane na puščavski ravnici. Pojdite proti severu do elegantnega Trujilla na severni obali Peruja in poiščite Chan Chan, največje mesto iz gline na svetu.

Amazonka

Vzhodno od Andov je perujska Amazonka, najbolj raznolika in naravno bogata od celotne Delte Amazonije. Ekološke hiše, ki jih vodijo domorodne skupnosti, poosebljajo vaše razumevanje in vam predstavijo živali regije. Vhodno mesto je Iquitos, edino mesto v Peruju, kjer lahko zjutraj vidite rožnate rečne delfine in popoldne doživite vrvež frenetičnega amazonskega pristanišča.

Kordiljera

Na Cordilleri Blanca, globoko v severnih Andih, je arhitekturni sijaj 2.500 let starega trdnjavskega templja Chavín de Huántar. Okoliški vrhovi ponujajo nekatere najboljše trekinge, planinarjenje, rafting in gorsko kolesarjenje na celini.

Peru: nekaj zanimivih informacij

Zakaj v Peru s Turistično agencijo Lifetrek?

Peru se najbolje doživi s turistično agencijo Lifetrek. Lifetrek je kot prva turistična agencija v Sloveniji organizirala znamenito potovanje Peru, Bolivija in Čile. Klasičnemu potovanju smo dodali še treking v pogorju Kordiljere Blanca, kjer res velik povdatek dajemo varnosti in doživetju. Programi so skrbno zasnovani in glede na tip potovanja ponuja maksimalni užitek, kjer se mnogokrat umaknemo od, za naše pojme, preveč obiskanih znamenitosti. Janez Pretnar starosta slovenskega popotništva v Južni Ameriki pa je skreiral zagotovo najbolj zanimive programe potovanj v Peruju.

Lifetrek ima za Peru najugodnejšo ponudbo pri nas

Peru poznamo kot lasten žep, zato so naši programi bolj dostopni kot pri konkurenci. Ne glede na to, da smo programe Peru pripravili izredno dostopne nismo prav nič varčevali na vaš račun. V ceni so vedno všteti vsi stroški z izjemo hrane in morebitnih vstopnin v muzeje, tudi letalska karta. Vedno letimo z letom iz bližnjih letališč, ter smo v ceno vključili tudi prevoz do letališča in nazaj. Spimo v enostavnih, vendar večkrat preverjenih prenočiščih z zelo dobro oceno na platformi booking.com (ocena je vedno nad 8.2),ter z velikim poudarkom na čistoči in dobro ogrevanih prostorih. Prenočišča so vedno v najbolj zanimivih predelih mest, tako da so glavne znamenitosti vedno le korak stran.

Kdaj je najbolje obiskati Peru?

Večina popotnikov se za potovanje v Peru odloči v suhi sezoni, to je med majem in oktobrom. Najboljši termini za trekinge so v aprilu, maju, juniju septembru in oktobru, isti meseci pridejo v poštev tudi pri raziskovanju Amazonke. V kolikor za obisk Peruja izberete deževno obdobje med novembrom in marcem, boste zagotovo dobili precej ugodnejše letalske karte v Peru in tudi preostalih turistov bo manj. V večini primerov boste tudi v deževnem obdobju imeli jasna in topla jutra, pozdno dopoldne se začnejo kopičiti oblaki in proti popoldnevu bo začelo deževati.

Kakšni so vplivi višine?

Višina je zagotovo dejavnik kateremu je potrebno prilagoditi vsaj kakšen dan ob prihodu v Peru. Vpliv višine v tropih pa ima lahko tudi blagodejen vpliv, saj je ozračje malenkost hladneje kot v nižinah, tudi insektov je precej manj. V kolikor vaš let pristane na višini (Cusco) si vzemite nekaj ur za počitek takoj po prihodu, naslednje dni pa naj bo vaš tempo raziskovanja bolj počasen. Tudi, če se ob prihodu počutite v redu, vas lahko vaše telo preslepi s tem, ko je v vašem krvenem obdoku še vedno kisik, ki ste ga absorbirali v nižinah ali ob morju (Lima). Pomembno je piti dovolj tekočine, da ne dehidrirate. Kokin čaj (mate de coca) pomaga blažiti simptome višinske bolezni. Hrana naj bo lahka z veliko ogljikovimi hidrati in malo maščobami in proteini. Večerjajte zgodaj, vsekakor pa se izogibajte obrokom pred spanjem. Izogibajte se pitju alkohola in kajenju ciggaret, prav tako imajo uspavalne tablete na vas lahko slab učinek.

Kako ostati zdrav kadar gremo na potovanje v Peru?

Prvo pravilo je, da zaužijete dovolj vode. Pitje vode ni nasvet, ki ga je potrebno upoštevati samo kadar se nahajamo v Andih, ampak tudi v tropskih predelih saj je tam veliko vlage, ki pospešuje dehidracijo. Voda naj bo ustekleničena ali prekuhana. Ne podcenjujte moči UV žarkov, kadar ste na višini. Tudi izpostavljanje sončnim žarkom pospešuje dehidracijo. Vedno nosite klobuk z zaščito za vrat in dobra očala z UV zaščito. Pred obroki si vedno roke dobro umijte ali razkužite. V kolikor se ne morete upreti hrane na ulici vedno preverite ali je hrana dovolj kuhana in predvsem, da je sveže pripravljena.
{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [{ "@type": "Question", "name": "Zakaj v Peru s Turistično agencijo Lifetrek?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Peru se najbolje doživi s turistično agencijo Lifetrek. Lifetrek je kot prva turistična agencija v Sloveniji organizirala znamenito potovanje Peru, Bolivija in Čile. Klasičnemu potovanju smo dodali še treking v pogorju Kordiljere Blanca, kjer res velik povdatek dajemo varnosti in doživetju. Programi so skrbno zasnovani in glede na tip potovanja ponuja maksimalni užitek, kjer se mnogokrat umaknemo od, za naše pojme, preveč obiskanih znamenitosti. Janez Pretnar starosta slovenskega popotništva v Južni Ameriki pa je skreiral zagotovo najbolj zanimive programe potovanj v Peruju." } },{ "@type": "Question", "name": "Lifetrek ima za Peru najugodnejšo ponudbo pri nas", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Peru poznamo kot lasten žep, zato so naši programi bolj dostopni kot pri konkurenci. Ne glede na to, da smo programe Peru pripravili izredno dostopne nismo prav nič varčevali na vaš račun. V ceni so vedno všteti vsi stroški z izjemo hrane in morebitnih vstopnin v muzeje, tudi Letalska karta. Vedno letimo z letom iz bližnjih letališč, ter smo v ceno vključili tudi prevoz do letališča in nazaj. Spimo v enostavnih, vendar večkrat preverjenih prenočiščih z zelo dobro oceno na platformi booking.com (ocena je vedno nad 8.2),ter z velikim poudarkom na čistoči in dobro ogrevanih prostorih. Prenočišča so vedno v najbolj zanimivih predelih mest, tako da so glavne znamenitosti vedno le korak stran." } },{ "@type": "Question", "name": "Kdaj je najbolje obiskati Peru?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Večina popotnikov se za potovanje v Peru odloči v suhi sezoni, to je med majem in oktobrom. Najboljši termini za trekinge so v aprilu, maju, juniju septembru in oktobru, isti meseci pridejo v poštev tudi pri raziskovanju Amazonke. V kolikor za obisk Peruja izberete deževno obdobje med novembrom in marcem, boste zagotovo dobili precej ugodnejše Letalske karte v Peru in tudi preostalih turistov bo manj. V večini primerov boste tudi v deževnem obdobju imeli jasna in topla jutra, pozdno dopoldne se začnejo kopičiti oblaki in proti popoldnevu bo začelo deževati." } },{ "@type": "Question", "name": "Kakšni so vplivi višine?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Višina je zagotovo dejavnik kateremu je potrebno prilagoditi vsaj kakšen dan ob prihodu v Peru. Vpliv višine v tropih pa ima lahko tudi blagodejen vpliv, saj je ozračje malenkost hladneje kot v nižinah, tudi insektov je precej manj. V kolikor vaš let pristane na višini (Cusco) si vzemite nekaj ur za počitek takoj po prihodu, naslednje dni pa naj bo vaš tempo raziskovanja bolj počasen. Tudi, če se ob prihodu počutite v redu, vas lahko vaše telo preslepi s tem, ko je v vašem krvenem obdoku še vedno kisik, ki ste ga absorbirali v nižinah ali ob morju (Lima). Pomembno je piti dovolj tekočine, da ne dehidrirate. Kokin čaj (mate de coca) pomaga blažiti simptome višinske bolezni. Hrana naj bo lahka z veliko ogljikovimi hidrati in malo maščobami in proteini. Večerjajte zgodaj, vsekakor pa se izogibajte obrokom pred spanjem. Izogibajte se pitju alkohola in kajenju ciggaret, prav tako imajo uspavalne tablete na vas lahko slab učinek." } },{ "@type": "Question", "name": "Kako ostati zdrav kadar gremo na potovanje v Peru?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Prvo pravilo je, da zaužijete dovolj vode. Pitje vode ni nasvet, ki ga je potrebno upoštevati samo kadar se nahajamo v Andih, ampak tudi v tropskih predelih saj je tam veliko vlage, ki pospešuje dehidracijo. Voda naj bo ustekleničena ali prekuhana. Ne podcenjujte moči UV žarkov, kadar ste na višini. Tudi izpostavljanje sončnim žarkom pospešuje dehidracijo. Vedno nosite klobuk z zaščito za vrat in dobra očala z UV zaščito. Pred obroki si vedno roke dobro umijte ali razkužite. V kolikor se ne morete upreti hrane na ulici vedno preverite ali je hrana dovolj kuhana in predvsem, da je sveže pripravljena." } }] }