Turno smučanje | Želiš prejemati najnovejše novice iz sveta turnega smučanja

Turno smučanje | Freeride smučanje | Sezona 2018 - 2019

Agencija LIFETREK organizira Turno smučanje po Aziji in Evropi. Naše prednosti so: potovanje v majhnih skupinah, dolgoletne izkušnje, strokovno vodstvo, individualni pristop, prilagodljivost, raziskovalni duh. .

Vabimo vas na nepozabno turno smučanje v najboljši družbi!

TURNO SMUČANJE – nekaj dejstev in zanimivosti

TURNO SMUČANJE IN FREERIDE – razlika

Turno smučanje je gibanje v zasneženi pokrajini, nikakor ne samo spust navzdol. V zimskih razmerah smuči pogosto edine zagotavljajo mobilnost, zaradi snega peš ne pridemo nikamor, s krpljami pa je napredovanje počasno. Za turnega smučarja je vzpon enako pomemben kot spust. Korak pri hoji navzgor je eleganten in zdrav, podoben tistemu pri smučarskemu teku. Obremenjene so tako noge kot roke in tudi celotno telo. Za povrh ni tresljajev in obremenitev na skelet, kot na primer pri običajnem teku. Spust je v zahtevnih snežnih razmerah lahko bolj naporen, odvisno kako obvladamo smučarsko tehniko. Slabši smučarji morajo pač počakati na ustrezne razmere ali pa turo načrtovati v bližini urejenih smučišč (ali kar na njih), tako da se v dolino spustijo po steptani progi.
Tisti, ki prisegajo na freeride imajo drugačen imperativ. Za njih je pomemben spust, po možnosti po čim globljem pršiču. Če je vmes kakšen skalni skok, toliko bolje. Žičnica je dobrodošla, a tudi vzpon na smučeh je OK.


OPREMA ZA TURNO SMUČANJE – posebnosti

Turne smuči morajo biti čim lažje, saj se pri daljšem vzponu še kako pozna teža, pa tudi pri spustu je vsak kilogram odveč. Toda lahke smuči so praviloma precej neuporabne na trdi razdrapani podlagi. Z napredno tehnologijo in materiali se ta težava lahko v veliki meri že reši in prav tu se pokaže razlika v kvaliteti med posameznimi modeli in znamkami. Obvezen dodatek modernih turnih smuči je rocker, ki poveča plovnost smuči in olajša izpeljavo zavoja.
Tudi turni pancarji morajo biti lažji od običajnih, omogočati morajo več gibanja naprej-nazaj, na podplatu je guma kot planinskih čevljih.
Največja razlika je v vezeh. Turne vezi omogočajo hojo navzgor, tako da se peta sprosti in dviguje ter pri spustu znova fiksira. Pomemben del vezi so srenači, ki omogočajo hojo po trdi podlagi. Nepogrešljiv del opreme so turne kože (imenovane tudi psi), ki preprečujejo zdrsavanje smuči navzdol. Brez njih je vzpenjanje praktično nemogoče.

LAVINSKA OPREMA – airbag in lavinski trojček

To je oprema, ki nas varuje pred plazovi oz. pred njihovimi posledicami. Airbag ali zračna blazina je integrirana v nahrbtniku. Aktiviramo jo, ko nas zajame plaz in dva zračna balona nas držita na površini plazovine. Klasičen lavinski trojček (žolna, sonda in lopata) pomaga odkriti zasutega. Lavinska žolna omogoča, da najdemo lokacijo ponesrečenca pod plazom, s sondo še natančneje definiramo lego zasutega, z lopato ga odkopljemo.

TURNO SMUČANJE IN NEVARNOSTI

Ko govorimo o nevarnostih pri turnem smučanju so na prvem mestu plazovi. Vendar se turni smučar pogosteje kot s plazom sooči z nevarnostjo zdrsa na trdi ledeni podlagi, še posebej pri vzponu. Med hojo navzgor se lahko smučar kar naenkrat znajde v negotovem položaju. Zato je treba biti pozoren in predvideti ledeno površino pred seboj in si pravočasno nadeti srenače ali celo zamenjati smuči z derezami in cepinom.

IDEJE ZA TURNO SMUČANJE

Nockberge v Avstriji:

kopasti travnati hribi, kjer je hitro dovolj snega, idealno za začetnike.

Gran Paradiso, Monte Rosa:

alpski turno smučarski klasiki.

Svaneti Gruzija, Tien Shan Kirgizija:

nove atraktivne destinacije, prava smučarska eksotika!

Elbrus, Pik Lenin:

zaželjeni trofeji, spust s pet in sedemtisočaka.