Turno Smučanje sezona 2024 - Gruzija, Islandija, Kirgizija, Švedska

Turno smučanje na najboljših terenih na svetu in v Sloveniji. Turno smučanje na najboljših terenih na svetu in v Sloveniji. Turno smučanje z Lifetrekom že od 498 €. Turna smuka v Gruziji na Islandiji.

Najboljši programi za turno smučanje

Turno smučanje | Alpe | Kavkaz | Gruzija | Kirgizija | Južna Amerika | Japonska

Turno smučanje z agencijo Lifetrek

Turno smučanje ali turna smuka z agencijo Lifetrek. Naše prednosti so: potovanje v majhnih skupinah, dolgoletne izkušnje, strokovno vodstvo, individualni pristop, prilagodljivost in raziskovalni duh. Vabimo vas, da raziskujete svet in se na nepozabno turno smuko odpravite v najboljši družbi! Turno smučanje za en dan ali za cel teden, na znamenite vrhove ter najznamenitejše transverzale in t.i. “Haute route” na smučeh. Vse to in še več lahko najdete pri nas. Turno v naši izvedbi je primerno za vsakogar, spotoma pa se boste še kaj novega naučili, uživali v dobri družbi in norih razgledih ter polno doživeli dan. Ugriznite v življenje! Ponujamo vam najslajše ta hip.

Turno smučanje

Turno smučanje Gruzija

NOVO LETO, JANUAR, FEBRUAR

1248 €

Turno smučanje v Gruziji v neokrnjeni Svanetiji: čudovita nedotaknjena pobočja v osrčju Kavkaza – obilje pršiča in nezvoženih terenov – novo smučišče Tetnuldi – izjemna gorska kulisa – 8 dnevno potovanje, 6 dni smučanja na nadmorski višini med 2000 in 4000 m – nastanitev v hotelu s polpenzionom v mestecu Mestia.


Turno smučanje

Tečaj turnega smučanja

JANUAR, FEBRUAR, DECEMBER

298 €


Turno smučanje

Turno smučanje Kirgizija

FEBRUAR, MAREC

1498 €

Bi rad izkusil turno smučanje na malo drugačen način? 6 dni turne smuke v Kirgiziji. Pripravite se na neponovljivo izkušnjo v neokrnjeni naravi Kirgizije, pravi nomadski bazni tabor, rusko vojaško vozilo Gaz 66 za večerno razvajanje v kopelih predvsem pa prostrana pobočja in pršič. Pripravite se na najlepšo zimsko pokrajino, ki si jo lahko zamislite.


Turno smučanje, Odprava

Elbrus 5642m

MAJ, JUNIJ, JULIJ

2498 €

Deset-dnevno gorniško potovanje po Osrednjem Kavkazu in Rusiji z vzponom na vrh Evrope; Elbrus. Odlična priložnost za prvi stik z visokimi gorami ter vsemi značilnostmi prave odprave. Področje je primerno tudi za turno smučanje. Vzpon na Elbrus boste doživeli pod strokovnim vodstvom gorskega vodnika, za nami je že 30 uspešno izpeljanih odprav.


Turno smučanje

Turno smučanje Islandija

MAREC, APRIL

1698 €

8-dnevno potovanje in do 6 dni turne smuke na Islandiji. Nov program turistične agencije Lifetrek: turno smučanje Islandija. Pripravite se na vulkane z neizgovorljivimi imeni, mogočne ledenike, vroče gejzirje, prostrana pobočja in pršič. Pripravite se na najlepšo zimsko pokrajino, ki si jo lahko zamislite. Pripravite se na zimsko Islandijo.


Naj destinacije za turno smučanje

Za vas smo pripravili veliko možnosti za turno smuko. Lahko izbirate med različnimi destinacijami in zadostnim številom terminov. Naši termini na destinacijah so glede na naše dolgoročne izkušnje najboljša terminska izbira za turno smučanje. Glede na dolgoletno statistiko je vreme in pa snežna odeja v razpisanih terminih najboljša. V kolikor vam odhodi oz. termini ne odgovarjajo ali pa ste zaključena družba vam lahko pripravimo individualno ponudbo.

zemljevid

Turno smučanje v Gruziji

Turno smučanje v Gruziji v najbolj neokrnjenem predelu mistične Gruzije. Odkrivanje novega smučarskega raja na Kavkazu. Turno smuka v Svanetiji: čudovita nedotaknjena pobočja v osrčju Kavkaza – obilje pršiča in nezvoženih terenov – novo smučišče Tetnuldi – izjemna gorska kulisa.

blank

Premierna odprava na Islandijo

Za vse, ki vam je turno smučanje v krvi smo pripravili izvrsten program na Islandiji. Izbrali smo čudovito namestitev v odmaknjenem predelu imenovanem polotok Trolov, ki nam nudi vse kar potrebujemo za brezskrbno turno smuko – odlična lokacija s super izhodiščem do okoliških hribov, nekaj manjših hribov takoj za “bajto” in pa seveda jacuzzi za večerno razvajanje.

blank

Turno smučarska odprava na Elbrus

Vzpon na Elbrus, Kavkaz – Rusija , najvišji vrh Evrope. Deset-dnevno gorniško potovanje po Osrednjem Kavkazu in Rusiji z vzponom na vrh Evrope; Elbrus. Odlična priložnost za prvi stik z visokimi gorami ter vsemi značilnostmi prave odprave.

blank

Skirgistan

Gruzijo smo že kar dobro zvozili, sedaj pa vas vabimo v odkrivanje nove turno smučarske destinacije. 10 dnevni program in 7 čudovitih dni v osrčju Tian Shana oz. Nebeškega Gorovja v Kirgiziji. Turno smučarski raj, saj imamo pobočja vedno rezervirana le zase. Spimo v tradicionalnih šotorih t.i. jurtah v taboru neposredno ob pobočju. Bodite prvi in si privoščite pravo turno smuko. Večere pa zaključujemo v pravi ruski banji oziroma savni.

blank

Turno smučanje

Turna smuka oz. turno smučanje je vrsta smučanja, ki se izvaja na neoznačenih in nenadzorovanih področjih, izven urejenih smučišč. Je fizično zahtevna oblika smučanja, ampak tudi odličen način za raziskovanje odmaknjenih gorskih predelov in pristen stik z naravo. Turistična Agencija Lifetrek organizira turno smuko po Evropi, Južni Ameriki in Aziji. Naše prednosti so: turno smučanje v majhnih skupinah, dolgoletne izkušnje, poznavanje terenov in razmer, najboljše lokalno vodenje, individualni pristop, prilagodljivost in raziskovalni duh. To zimo vas vabimo na nepozabno turno smuko v najboljši družbi.

Pri turnem smučanju gre za smučanje izven urejenih smučišč in načeloma poteka po nevarovanih predelih. V tujini se uporabljata dva izraza “ski touring” in “backcounty skiing” (predvsem v ZDA). Turno smučanje predstavlja večje izzive in je tudi fizično zahtevnejše od klasičnega smučanja,vendar ponuja edinstven stik z naravo in možnost odkrivanja odmaknjenih gorskih področij.

Namesto sedežnič, žičnic in gondol se pri turnem smučanju vzpenjamo sami. Pri samem vzponu si pomagamo s kožami, kos tkanine, ki se jo namesti na smuči in preprečuje zdrse. Pri spustu pa se kože odstrani. Odvisno od pogojev in terena se včasih za vzpon potrebuje tudi dereze, v tem primeru se turne smuči nosi na hrbtu.

Angleški jezik najlepše opiše pomen turnega smučanja – ski touring is more about uphill, kar bi pomenilo da gre pri te aktivnosti bolj za vzpon, stran od množic in z neponovljivimi razgledi. Po končanem vzponu pa smo nagrajeni še s spustom po nezvoženih terenih.

Turno smučanje je lahko dnevna aktivnost, lahko pa se podamo tudi na večdnevno avanturo, ki običajno vključuje prenočevanje v gorskih kočah, ali celo v šotorih. Najtežja vendar najbolj nagrajujoča oblika pa je t.i. hut – to hut smučanje.

Oprema pri turnem smučanju

Turne smuči morajo biti čim lažje, saj se pri daljšem vzponu še kako pozna teža, pa tudi pri spustu je vsak kilogram odveč. Toda lahke smuči so praviloma precej neuporabne na trdi razdrapani podlagi. Z napredno tehnologijo in materiali se ta težava lahko v veliki meri že reši in prav tu se pokaže razlika v kvaliteti med posameznimi modeli in znamkami. Obvezen dodatek modernih turnih smuči je rocker, ki poveča plovnost smuči in olajša izpeljavo zavoja. Tudi turni pancarji morajo biti lažji od običajnih, omogočati morajo več gibanja naprej-nazaj, na podplatu je guma kot pri planinskih čevljih.
Največja razlika je v vezeh. Turne vezi omogočajo hojo navzgor, tako da se peta sprosti in dviguje ter pri spustu znova fiksira. Pomemben del vezi so srenači, ki omogočajo hojo po trdi podlagi. Nepogrešljiv del opreme so turne kože (imenovane tudi psi), ki preprečujejo zdrsavanje smuči navzdol. Brez njih je vzpenjanje praktično nemogoče.

Ideje in najboljše lokacije za turno smučanje

Za vse nas, ki smo smučarski navdušenci, še pred koncem poletja razmišljamo o snežnih strminah, smo pripravili nekaj idej za turno smuko v prihajajoči sezoni.
Vprašanja kje se smučarska sezona najhitreje začne, kje dobiti najboljše pogoje. Preverite ponudbo agencije Lifetrek in si zagotovite nepozabno turno smuko na širnih pobočjih Alp, Kavkaza, Kirgizije, Norveške, Islandiji, Sibirije in Južne Amerike.

Poskrbimo za varnost


 • Lavinska oprema – airbag in lavinski trojček
  To je oprema, ki nas varuje pred plazovi oz. pred njihovimi posledicami. Airbag ali zračna blazina je integrirana v nahrbtniku. Aktiviramo jo, ko nas zajame plaz in dva zračna balona nas držita na površini plazovine. Klasičen lavinski trojček (žolna, sonda in lopata) pomaga odkriti zasutega. Lavinska žolna omogoča, da najdemo lokacijo ponesrečenca pod plazom, s sondo še natančneje definiramo lego zasutega, z lopato ga odkopljemo.

 • Zavarovanje za turno smučanje
  Za turno smučanje svetujemo specialistično zavarovanje za gorništvo. Turistično zavarovanje krije zgolj potovanje ter smučanje na urejenih smučiščih oz. ste zavarovani do višine 3000m. PZS izkaznica oz. s članstvom v PZS ste tudi nezgodno zavarovani v gorah do višine 6.500m. Zavarovanje je primerno tudi za potrebe turne smuke. Več o zavarovanju si lahko preberete tukaj
  Za zares brezskrbno turno smuko pa vam priporočamo zavarovanje preko Alpenverein. Več o Alpenverein

 • Nevarnosti
  Ko govorimo o nevarnostih pri turnem smučanju so na prvem mestu plazovi. Vendar se turni smučar pogosteje kot s plazom sooči z nevarnostjo zdrsa na trdi ledeni podlagi, še posebej pri vzponu. Med hojo navzgor se lahko smučar kar naenkrat znajde v negotovem položaju. Zato je treba biti pozoren in predvideti ledeno površino pred seboj in si pravočasno nadeti srenače ali celo zamenjati smuči z derezami in cepinom.

Turno smučanje ni freeride smučanje

Turno smučanje je gibanje v zasneženi pokrajini, nikakor ne samo spust navzdol. V zimskih razmerah smuči pogosto edine zagotavljajo mobilnost, zaradi snega peš ne pridemo nikamor, s krpljami pa je napredovanje počasno. Za turnega smučarja je vzpon enako pomemben kot spust. Korak pri hoji navzgor je eleganten in zdrav, podoben tistemu pri smučarskemu teku. Obremenjene so tako noge kot roke in tudi celotno telo. Za povrh ni tresljajev in obremenitev na skelet, kot na primer pri običajnem teku. Spust je v zahtevnih snežnih razmerah lahko bolj naporen, odvisno kako obvladamo smučarsko tehniko. Slabši smučarji morajo pač počakati na ustrezne razmere ali pa turo načrtovati v bližini urejenih smučišč (ali kar na njih), tako da se v dolino spustijo po steptani progi. Tisti, ki prisegajo na freeride imajo drugačen imperativ. Za njih je pomemben spust, po možnosti po čim globljem pršiču. Če je vmes kakšen skalni skok, toliko bolje. Žičnica je dobrodošla, a tudi vzpon na smučeh je OK.

Turno smučanje: vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja o turnem smučanju! Turno smučanje je čudovita in razburljiva dejavnost, ki združuje ljubezen do smučanja z raziskovanjem neokrnjenih gorskih območij. Če ste navdušen smučar in raziskovalec, je to prava dejavnost za vas. V tem poglavju pogostih vprašanj bomo obravnavali nekatera osnovna vprašanja, povezana s turnim smučanjem, kot so oprema, varnost, priprave in še več. Cilj tega vodiča je zagotoviti osnovno znanje in razjasniti nekatere dvome, ki jih morda imate preden se podate na svojo prvo turnosmučarsko avanturo.

Katere so najpriljubljenejše turnosmučarske destinacije?


 • V zadnjem času je Gruzija najbolj priljubljena destinacija za turno smučanje. Sploh regija Svaneti ponuja čudovite možnosti za turno smuko. Je pa območje v zadnjem času precej obremenjeno. Turno Gruzija

 • Kot prava alternativa Gruziji se ponuja Kirgizija, kjer so možnosti za nezvožene terene pravzaprav neomejene, saj širno območje pogorja Tian Šan oz. Nebeško gorovje omogoča nepredstalvljivo število tur. Najboljše pri vsem tem pa je, da smo na turah vedno sami in tudi po več dni ne opazimo drugih smučarjev.  Turno Kirgizija

 • Vsak pravi smučar pa mora doživeti turno smučanje na Islandiji, kjer je kulisa zares fenomenalna, saj smučamo iz vrha hriba prav do oceana oziroma zalivov. Na manj dostapne ture pa se lahko odpravimo celo s čolnom. Po končanem smučanju pa si lahko privoščite relaksacijo s kopanjem v vrelcih. Turno Islandija

 • Elburs je tudi zanimiva destinacija za ljubitelje turnega smučanja. Vzpon na najvišji vrh Evrope lahko popestrite z edinstvenim spustom z vrha. Odprave na Elbrus so naša stalnica že vrsto let. Turno Elbrus

 • V Alpah pa se aprila odpravim na turno smuko v masivu Monte Rose. Masiv ponuja neskončno možnosti za enkratno pelo v osrčju Alp.

Kje kupiti najboljšo opremo za turno smučanje?

TURNA in SMUČARSKA OPREMA MOVEMENT – BORN IN THE SWISS ALPS. Movement je vrhunska švicarska znamka za turne in freeride smuči, znana po naprednih inovativnih rešitvah. Lastna tovarna in proizvodnja zagotavljata kvaliteto in hitro odzivnost. Turne smuči SESSION 95 in AXESS 92 so najbolj aktualen del ponudbe. Serija ALP TRACKS predstavlja najboljše od najboljšega, top materiali, ročna izdelava, najboljša turna smučka na trgu!  Smuči GO so najboljše v razredu FREERIDE BIGMOUNTAIN. RACE PRO so tekmovalne turne smuči z minimalno težo. V kolekciji Movement so tudi turni pancarji, palice, čelade in nahrbtniki. Našo ponudbo dopolnjujejo turne kože Colltex in turne vezi Marker. Zanesljivo najboljša ponudba in super promocijske cene setov! Vsi udeleženci Lifetrekovih programov turnega smučanja pa v Promontani opremo kupujete še ceneje. Promontana – turna oprema

Komu so vaši programi za turno smučanje namenjeni?

Programi so namenjeni vsakomur. Turno smučanje kombiniramo s turizmom, tako da so ture vedno prilagojene znanju in pripravljenosti udeležencev. Tereni, ki jih izbiramo so dovolj široki in varni. V kolikor ste začetnik ali pa zelo izkušeni nam to seveda predhodno sporočite, da najdemo pravo skupino za vas.

Koliko oseb je lahko v skupini?

Popotniška odprava na turno smučanje običajno šteje do 12 oseb. Skupine na samem turnem smučanju pa so velike po 6 oseb. Ture se udeležita največ 2 skupini, torej maksimalno 12 oseb.

Kakšno zavarovanje potrebujem?

Za turno smučanje navadno turistično zavarovanje za tujino ne zadostuje, zato si je potrebno urediti tudi specialistično zavarovanje, ki pokriva tudi turno smučanje ali pa zavarovanje pri PZS ali Alpenverein.

Ali lahko na turno smuko vzamem lastne smuči?

Vsak udeleženec programa lahko s sabo vzame svoje smuči in celotno opremo potrebno za turno smučanje. Pri vseh programih je v ceni všteto tudi doplačilo za prevoz smučarske opreme.

Katere destinacije priporočate za turno smučanje?

Naša najbolj prepoznavna destinacija je Gruzija. Ponujamo pa še turno smučanje na Altaju, v Kirgiziji, na Islandiji, Maroku, Bolgariji in v Patagoniji.

Ali se lahko programu pridružim tudi, če ne grem na turno smučanje?

Seveda. V kolikor želite biti samo spremljati nekoga, ki se udeleži turnega smučanja, to za nas ne predstavlja nobene težave. Program vam bomo malenkost prilagodili, tako da bo čas, ko so ostali na turi poskrbljeno tudi za vas. Na vsaki destinaciji imamo dovolj spremljevalnega programa, da vam ne bo dolgčas.