turna smuka
turna smuka

Turno smučanje

Turna smuka oz. turno smučanje je vrsta smučanja, ki se izvaja na neoznačenih in nenadzorovanih področjih, izven urejenih smučišč. Je fizično zahtevna oblika smučanja, ampak tudi odličen način za raziskovanje odmaknjenih gorskih predelov in pristen stik z divjo naravo. Lifetrek turno smučanje>>> Vzpenjanje pri turnem smučanju Namesto s sedežnico ali gondolo se je potrebno na […]

Turna smuka oz. turno smučanje je vrsta smučanja, ki se izvaja na neoznačenih in nenadzorovanih področjih, izven urejenih smučišč. Je fizično zahtevna oblika smučanja, ampak tudi odličen način za raziskovanje odmaknjenih gorskih predelov in pristen stik z divjo naravo.

Lifetrek turno smučanje>>>

Vzpenjanje pri turnem smučanju

Namesto s sedežnico ali gondolo se je potrebno na vrh izbrane destinacije povzpeti kar na smučeh, pri čemer vam pomagajo tako imenovane kože ali psi. To je posebna tkanina, ki jo nataknete na spodnji del smuči, in preprečuje drsenje nazaj, medtem ko se vzpenjate. Pri spustu se kože oziroma psi odstranijo. Včasih je potrebno uporabiti tudi srenače, ki so posebne dereze za smuči, odvisno od terena in vremenskih razmer. Ko teren postane tako vertikalen, da tudi s srenači ne gre več naprej, smuči pritrdimo na nahrbtnik in nadaljujemo s cepinom in derezami.

“Pri turnem smučanju ni pomemben samo spust, ki je ponavadi čisti užitek v smučanju na nedotaknjenih pobočjih, ampak tudi vzpon, zaradi katerega je spust še toliko bolj zadovoljiv.”

Načini za turno smučanje

Turno smučarski izleti lahko trajajo od enega dneva do večdnevnih avantur, ki vključujejo tudi spanje v gorskih kočah ali šotorih. Lahko spimo na istem mestu in delamo dnevne ture ali pa se premikamo od koče do koče, kar je treking v pravem pomenu besede.

Za koga je namenjeno turno smučanje

Turno smučanje ni za vsakogar, pomembna je dobra fizična pripravljenost, da v aktivnosti lahko dodobra uživamo, in tudi nekaj izkušenj s smučanjem izven urejenih prog, da vemo kako se spoprijeti z različnimi vrstami snega. Če s slednjim nimamo veliko izkušenj, je zelo priporočljivo najeti turno smučarskega vodnika, da se naučimo osnov smučanja v celcu.

Turna smuka in varnost

Taka oblika zimske rekreacije tudi ne sodi med najbolj varne športe, predvsem zaradi snežnih plazov, razpok oziroma brezen in padcev oziroma zdrsev. Zato je toliko bolj pomembna priprava na vzpon, poznavanje vremenskih in snežnih razmer ter lavinska oprema.

Turno smučarske avanture so vsekakor posebno doživetje, ki odpre nov spekter priložnosti za odkrivanje divjih gorskih predelov in uživanje v zimski idili. Kljub vsemu, je vedno treba upoštevati, da so gore nepredvidljive in takšno početje vključuje določeno mero tveganja, ki ga je treba vzeti resno. V primeru snežnega plazu je potrebno reagirati zelo hitro! Splošno pravilo je, da se na turno smučarske izlete vedno odpravimo v paru, nikoli sami! Prav tako je vredno najeti gorskega oziroma turno smučarskega vodnika, še posebej če nimate prav veliko izkušenj s smučanjem izven urejenih prog. Slednji bo dal vašemu izletu dodano vrednost, potrebno varnost in bo izbral cilj primeren vašim zmožnostim in izkušnjam.

O pogojih za turno smučanje

Turno smučanje je možno pozimi in spomladi. Pomlad ponavadi prinese zelo dobre snežne razmere. Takrat ponavadi prevladuje tako imenovani koruzni sneg, s skorjasto površino, ki se čez dan stopi in ponoči zopet zmrzne. Smučanje na takem snegu ni pretežko in je v čisti užitek, čeprav je treba biti pozoren na del dneva, ki je najbolj primeren za smuko (ponavadi zgodaj zjutraj ali pozno popoldne). Pomlad prinaša tudi daljše dneve in toplejše vreme. Po drugi strani pa pozimi lahko najdemo tako imenovan pršič, ki so ultimativne sanje vsakega smučarja. Nizke temperature, brezvetrje in konstantne snežne padavine gredo ponavadi z roko v roki s svežim in lahkim pršičem, ki smučarjem daje občutek lebdenja. Vendarle je treba upoštevati, da je smučanje po pršiču primerno le za izkušene in je mnogo bolj zahtevno kot smučanje spomladi.

Oprema za turno smuko

Osnovna oprema, ki jo potrebuje vsak turni smučar:

 1. Lavinska oprema:
 • Žolna: omogoča natančno lokacijo zasutega pod snežnim plazom
 • Lavinski oddajnik: nosite pod vrhnjo plastjo oblačili, vedno mora biti vključen, da oddaja vašo natančno lokacijo v primeru snežnega plazu
 • Lopata: brez nje boste zasutega zelo težko izkopali
 • Nahrbtnik z air bag-om, ki zasutemu pod snežnim plazom omogoča, da se okrog njega naredi zračni žep in lahko diha
 1. Turne smučke s turnimi vezmi
 2. Kože oziroma psi
 3. Turno smučarski čevlji
 4. Srenači
 5. Zaščitna očala proti soncu
 6. Smučarske palice

10 najboljših destinacij za turno smuko

 • Svaneti, Gruzija: turna smuka po divjem Kavkazu
 • Kirgizija: turna smuka v osrčju Tien Shana – Nebeškega gorovja
 • Chamonix – Zermatt Haute Route: klasična smučarska transverzala, za katero potrebujete 5 -8 dni, spite pa lahko v različnih kočah ob poti
 • Sapporo, Japonska: to mesto na otoku Hokkaido je idealna baza za odkrivanje globokega celca
 • Finmark, Norveška: na SV države pokrajina polna fjordov in gora omogoča turno smuka z vrha do morja
 • Carros de Foc, Španija: idilična turno smučarska transverzala v španskih Pirenejih
 • Westfjords, Islandija: z jadrnicami do najboljšega spota za turno smuko
 • Utah, US: Gorovje Wasatch je idealno za turno smučarsko avanturo
 • Whistler, Canada: prva izbira za turno smučanje na severu Amerike
 • Otok Rishiri, Japonska: odmaknjen od civilizacije ponuja svojevrstno izkušnjo

Galerija:

Vedno malo dlje

Pri nas boste našli nekaj, kar je treba doživeti. Predvsem pa boste našli tisto, kar je resnično - ne samo tisto, kar je na ogled turistom.

Lastni programi kreirani na izkušnjah

Vsako potovanje, ki ga ponujamo, je plod našega ustvarjanja, oblikovanja in izkkušenj. Ne sledimo tipičnim turističnim vzorcem; vsaka naša tura je unikatna, oblikovana z mislijo na avtentičnost in edinstvenost doživetij, ki jih želimo ponuditi našim gostom.

Majhne skupine

Pri nas ne boste potovali v množici turistov. Ponosni smo na to, da organiziramo potovanja za majhne skupine, kjer se lahko vsak posameznik počuti posebnega in kjer je osebni pristop na prvem mestu.