Gruzija

Gruzija s turistično agencijo Lifetrek. Zakaj nas Gruzija vedno znova očara? Vsekakor zaradi drugačnosti, popolnega kulturnega šoka in čudovite narave. Vabljeni v nepozabno Gruzijo

Biser Kavkaza - Gruzija

Prostrani Kavkaz, barviti trgi, romantični Tbilisi, črnomorska obala, vinske kleti in edinstvena kulinarika - Gruzija vas pričakuje

Gruzija

Od zelenih dolin, ki se razprostirajo po vinogradih, do starih cerkva in stolpov, postavljenih v pravljičnih gorskih pokrajinah, je Gruzija ena najlepših držav na svetu in čudovita in dokaj neodkrita destinacija za popotnike. Gruzija se ponaša s čudovito arhitekturno in kulturno dediščino, z mesti vzklesanimi v stene, starimi katedralami in nazadnje tudi z naravnimi lepotami. Njeni ponosni, pogumni in gostoljubni ljudje so prav tako posebn. Za Gruzijce velja, da so gostje blagoslov, gostoljubnost pa je temelj njihovega življenja.

Turno smučanje

Turno smučanje Gruzija

NOVO LETO, JANUAR, FEBRUAR

1248 €

Turno smučanje v Gruziji v neokrnjeni Svanetiji: čudovita nedotaknjena pobočja v osrčju Kavkaza – obilje pršiča in nezvoženih terenov – novo smučišče Tetnuldi – izjemna gorska kulisa – 8 dnevno potovanje, 6 dni smučanja na nadmorski višini med 2000 in 4000 m – nastanitev v hotelu s polpenzionom v mestecu Mestia.


Odprava

Kazbek 5033 m

AVGUST, SEPTEMBER

1798 €


JUNIJ, AVGUST, SEPTEMBER

1098 €

Svaneti je zagotovo najlepši predel Gruzije. Čudovite kulise, mogočno gorovje in ogromna kulturna zapuščina! Treking med Mestijo in najvišje ležečo vasjo v Evropi, Ušgulijem


MAJ, JUNIJ, JULIJ, SEPTEMBER

1248 €

Obstaja država v kateri tradicionalno in moderno sobivata v sožitju in poudarjata edinstvenost drug drugega. Gruzija je država v kateri zagotovo ne boste ne lačni ne žejni, je država izjemne kulinarike in odličnih vin, ki jih bodo postregli prijazni in prisrčni domačini. Država, v kateri boste imeli priložnost videti v odročnih kotičkih dežela najstarejše samostane in cerkvene komplekse na svetu.


Legenda o nastanku Gruzije

Legenda pravi, da so Gruzijci zamujali na slovesnost, na kateri je Bog delil dežele med narode. Ko so se končno udeležili slovesnosti, jim je Gospod rekel, da za njih ni več zemlje in da je že vsa razdeljena. Pojasnili so mu, da zamujajo, ker praznujejo Njegovo ime in ga povabili, naj se jim pridruži na slovesnost. Gospod je povabilo sprejel in tako užival v družbi teh pobožnih in poštenih ljudi, da se jim je odločil podariti del zemlje, ki ga je mislil obdržati samo zase. Ko boste v Gruziji odkrivali naravo, boste ugotovili, da je zgodba zelo smiselna.

Zakaj je Gruzija tako privlačna destinacija?

Vzhajajoča zvezda svetovnega turizma

Skriti dragulj Kavkaza, dežela dobrih vin, živahnih tržnic in čudovite gorske pokrajine, vse to je Gruzija. Tbilisi je glavno mesto države in kraj intenzivnega prepletanja civilizacij. Tbilisi je tudi in mesto, ki nikoli ne spi. Sledi osmanske, judovske, cesarske Rusije, sovjetske ter sodobne gruzijske kulture so vidne na vsakem koraku in tvorijo ločene entitete, ki se na neverjeten način združijo v eno. Gruzija vas bo pritegnila z okusom avtohtonih vin, pikantnosti ajike in preproste popolnosti churchele in khachapurija. Gruzija je tudi eno od središč zgodnjega krščanstva, obiska vredni so tudi starodavni prestolnici Mtskheta in Uplischikha ter Gori, kjer je rojstno mesto Stalina. V celoti se prepustite deželi v pogovorih s trgovci, pogajanjih na lokalnih tržnicah, prekomerni porabi močno začinjenih gruzijskih gastronomskih specialitet in alkoholnih pijač. Gruzija vas bo zagotovo očarala in spomin na to deželo bo zagotvilo, da se boste tja vedno znova vračali. V razmeroma kratkem času je mogoče priti v povsem drugačen, poseben del planeta – na Kavkaz oz. natančneje v Gruzijo. Za vstop v državo pa je dovolj celo samo osebna izkaznica. Letala proti Gruzji vzletajo iz Budimpešte, Dunaja in nekaterih italijanskih letališč in vas z direktnim letom popeljejo v Kutaisi, drugo največje mesto v Gruziji ali glavno mesto Tbilisi. V Kutaisiju, nekdanji prestolnici države, je tudi sedež vlade. Od tam se lahko po poceni poteh odpeljete do katerega koli dela države.

Dežela gostoljubnosti

Pogosto neskromno trdimo, da smo do turistov prijazen, topel in gostoljuben narod in verjetno tudi smo. Toda Gruzijci so vso to gostoljubnost postavili na novo raven. V Gruziji sploh ni pomembno ali se bodo z vami pogovarjali ali pa bodo zgolj prisrčno, s kretnjami in toplino izkazovali svojo gostoljubnost. Smejali se bodo skupaj z vami in se stiskali v majhnih minibusih. Če na primer vprašate kako do središča mesta, obstaja velika možnost, da vam kdo ponudi brezplačen prevoz.

Prihod v Gruzijo

Pri kontroli osebnih dokumentov na letališču v Kutaisiju vas bo prijazen častnik, če ste tujec, po končani mejni formalnosti pozdravil in vam podaril lepo oblikovano steklenico vina z letakom, na katerem so napisana zanimiva dejstva o zgodovini gruzijskega vinarstva. Prvi dokazi o gruzijskem vinarstvu segajo v obdobje do 8000 let v zgodovino in tako naj bi Gruzija veljala za pradomovino vina.

blank

Edinstvena in neponovljiva Gruzija

Gruzijci so ljudje, ponosni na svojo dolgo tradicijo in identiteto. Njihov jezik in pisava sta tako posebna kot oni sami. Vseeno jim je, da jih nihče na svetu ne razume oziroma da nihče ne more za njimi nič prebrati. Če potujete v Gruzijo sami, si nujno poiščite nekoga, ki govori enega od jezikov, ki jih govorite, saj v nasprotnem primeru ne boste razumeli popolnoma ničesar. Največkrat so šoferji kar pravi turistični vodiči ali pa vsaj prevajalci.

Pisava

Kot vse v Gruziji je tudi njihova pisava starodavna. V Palestini naj bi našli prve pisne sledi gruzijske abecede iz petega stoletja, ki predstavljajo prevod Svetega pisma. Gruzijska abeceda je edinstvena in med drugim ne uporabljajo velikih začetnic, kar pomeni, da ni malih ali velikih črk.

blank

Kje leži Gruzija

Gruzija je gorata dežela, ki se nahaja med dvema morjema – Črnim in Kaspijskim. Politično pripada Evropi, a že takoj ob prihodu, boste ugotovili, da je Evropa v vseh pogledih zelo daleč in da pravzaprav še nikoli ni bila tu, vendar ne bi bilo pošteno trditi, da Gruzija pripada Aziji.
Starejši večinoma govorijo rusko, saj je Gruzija pripadala Sovjetski zvezi in tudi v Gruziji je bil ruski vpliv vedno močan. Mladi se počasi odpirajo zahodu in zahodni kulturi in jim angleščina ni tuja.

Dežela med Vzhodom in Zahodom

Gruzija je dežela, obkrožena z različnimi kulturami in je bila tako stoletja izpostavljena njihovim vplivom. Država je vpeta med pravoslavno Rusijo, Islamsko republiko Iran, bogatim in konservativnim Azerbajdžanom, krščansko Armenijo in Turčijo. Gruzijci so izjemno ponosni na svojo edinstveno identiteto in je absolutno neverjetno, da je tako majhnemu narodu v tako majhni državi uspelo v celoti ohraniti svojo kulturo.

blank

Gruzija lahko torej svojo eksotičnost pripiše prav svojemu geografskemu in kulturnemu položaju; stičišču med Evropo in Azijo, vzhodom in zahodom, dvema morjema, gorami, krščanstvom in islamom … Gruzija res leži med Vzhodom in Zahodom.

Gruzija je zibelka evropskega človeka

Dežela bogate zgodovine, tudi to je Gruzija. V Gruziji so našli ostanke hominidov, ki naj bi bili starejši od 1,8 milijona let. Menijo, da so to kosti prvih Evropejcev in da smo Evropejci svojo pot proti zahodu začeli prav tam.
Vrhunec gruzijske kulture se je dogajal v času vladavine kralja Davida in kraljice Tamare. To obdobje je tudi obdobje razcveta gruzijske umetnosti, arhitekture in literature in je znano kot zlata doba Gruzije.

blank

Gruzijska zgodovina

Burni časi 19. in večji del 20. stoletja, preživeti pod različnimi oblikami ruske okupacije Gruzijcem niso preprečili, da bi ohranili lastno identiteto in kulturo. Gruzija je tudi rojstno mesto Stalina. Leta 1991 je Gruzija postala neodvisna država, nato pa jo je uničila državljanska vojna, med katero je bila glavna ulica v Tbilisiju (Rustaveli) razmejitvena črta in vojno območje.
Od razglasitve neodvisnosti do danes se Gruzija vse bolj spogleduje z Zahodom in s tem posledično vse bolj zaostruje odnose z Rusijo. Napetost je svoj vrhunec dosegla leta 2008, ko je izbruhnil oborožen spopad, v katerem so se dogajali boji okoli gruzijskih provinc Abhazije in Južne Osetije, ki sta večinoma naseljeni z Rusi. Epilog je enostranska razglasitev neodvisnosti teh provinc, Rusija pa je provincama priznala neodvisnost.
Naravo odnosov med Rusi in Gruzijci je težko razumeti, dejstvo pa je, da so Gruzijci tudi do Rusov izjemno gostoljubni in ne razlikujejo med njimi in drugimi ljudstvi. Napetosti, če obstajajo, vsaj ni čutiti.

blank

Gruzija: nova destinacija na turističnem zemljevidu

Gruzija med turisti še vedno ni preveč obiskana, zato je še vedno veliko njene narave skoraj nedotaknjene. Gruzija ima več impresivnih vrhov, visokih več kot 5000 metrov. Ko boste obiskali Gruzijo se obvezno podajte na kakšen planinski pohod ali večdnevni treking, ne bo vam žal. Neverjetne gore se nahajajo tudi razmeroma blizu same prestolnice (Kazbeg). Najvišji vrh Gruzije je Škara z višino 5068 metrov in leži v regiji Svaneti.
Gruzija se ponaša tudi s kraškim svetom. Jame v Gruziji naj bi bile tudi najgloblje jame v nekdanji ZSSR.
Gruzija je revna država in ljudje v njej živijo s povprečnim dohodkom približno 180 evrov mesečno. Uradna valuta v Gruziji je lari in za en evro je trenutno mogoče kupiti skoraj 4 larije – valuta je med koronakrizo izgubila precej na svoji vrednosti. Nizek življenjski standard in izguba vrednosti lokalne valute sta za turiste izredno dobrodošla dejavnika, saj so že tako nizke cene za tujce še nižje. Na primer vozovnica za vlak na progi Kutaisi – Tbilisi stane 3 evre v eno smer (250 km). Nizke cene veljajo tudi za daljše prevoze, na primer taksi iz Tbilisija v Erevan vas bo stal 20 evrov (280 km).

blank

Kulinarika

V nekdanji Sovjetski zvezi so bili pregovorno Gruzijci tisti, ki so pripravljali okusno hrano. Veljali so za najboljše kuharje in tudi danes je Rusija polna restavracij z gruzijsko hrano. Njihova kuhinja vsebuje evropske in bližnjevzhodne elemente. Nacionalna posebnost je hinkali, parjeno testo polnjeno z mesom, sirom, zeljem ali krompirjem in je zelo okusno. Zelo priljubljen prigrizek je tudi hačapuri, kruh ki spominja na lepinjo polnjeno s sirom. V vsakem primeru v Gruziji ne boste lačni in boste uživali v njihovi bogati kulinariki.
Gruzija prideluje svoja vina že več kot 8000 let. Gruzijske metode pridelave vina, kjer sod/amforo napolnijo z grozdjem in ga zakopljejo/zasujejo v zemljo, so vključene tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Vinogradništvo je eden ključnih elementov njihove identitete in zgodovine. Gruzija ponuja širok izbor kakovostnih domačih vin.

blank

Gruzija: koristne informacije

Gruzija je država v evroazijski regiji in predstavlja evropski otoček v Aziji. Nahaja se v geopolitični regiji Kavkaza, na meji med vzhodno Evropo in jugozahodno Azijo. Na severu in severovzhodu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na zahodu pa Gruzijo zaključuje črnomorska obala. Znana je po svojih naravnih lepotah, kot sta Velik in Mali Kavkaz, vulkanska regija, ki je del Armenske planote in med ravnina Kolhida.

1. GRUZIJA: SPLOŠNI PODATKI

Gruzija

 • Glavno mesto: Tbilisi
 • Površina: 69.700 km²
 • Prebivalstvo: 3.731.000 (2018)
 • Prebivalstvo: Gruzijci (več kot 85%, narodne manjšine pa so: Azerci, Armenci in Rusi)
 • Jezik: gruzijski
 • Religija: pravoslavna
 • Lokalni čas: GMT + 4
 • Neodvisnost: 1991
 • Valuta: gruzijski lari (GEL)

2. GRUZIJA: VIZUM

Gruzija je državljanom Slovenije dostopna le z osebno izkaznico.
Informacije so zgolj informativne narave, točne informacije lahko dobite na Ministrstvu za zunanje zadeve.

3. GRUZIJA: ČASOVNI OBMOČJE

Gruzija je v t.i. GMT +4 obomčju, tj. med zimskim časom je razlika med Slovenijo in Gruzijo 3 ure, med poletnim izračunom pa 2 uri. Gruzija ne preklaplja med zimskim in poletnim časom.

4. GRUZIJA: ZDRAVJE

Gruzija oz. za vstop v državo ne potrebujete nikakršnih cepljenj. Vseeno pa se pred potovanjem lahko posvetujete s svojim zdravnikom. Priporočljivo je uživanje ustekleničene pitne vode. Pri hrani ni posebnih omejitev. Sadja in zelenjave je na pretek, vendar pazite da je oboje dobro oprano.

Od zdravil vzemite s seboj zdravila, ki jih tudi sicer uporabljate, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. S seboj prinesite kremo za sončenje.

Priporočljivo je, da imate za obisk Gruzije sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino. V agenciji lahko sklenete zdravstveno zavarovanje do 5 dni pred potovanjem.

5. GRUZIJA: VARNOST

Gruzija velja za zelo varno destinacijo in tudi Tilisi je eno najvarnejših turističnih mest v Evropi. V sami Gruziji je vidna prisotnost policije na vseh večjih turističnih destinacijah.

Avtoceste so razmeroma dobre, odseki v gorskih predelih pa so v zelo slabem stanju. Vožnja s t.i. maršutkami je dovolj varna, vendar je na momente lahko neprijetna. V Gruziji se izogibajte najemu avtomobila, oziroma še bolje, niti ne pomisliti na najem avtomobila. Se vam zdi, da je potovanje, ko bo nekaj manj stroškov dobra ideja? Gruzijci so znani po svojem norem prometu, kjer nor pomeni prehitevanje v nepreglednem ovinku, semaforji so zgolj priporočilo in pravila pravzaprav ne obstajajo. Vsak vozi hitro in po lastni presoji, kjer največkrat obvelja pravilo močnejšega.

Vsaka uporaba prepovedanih drog je prepovedana z zakonom.
Bodite previdni pri fotografiranju, kajti če želite nekoga fotografirati, morate osebo najprej vprašati.

6. GRUZIJA: PODNEBJE

Podnebje v regiji v veliki meri določajo Kavkaske gore. Gruzija ima na vzhodnem delu celinsko podnebje, na zahodu ob Črnem morju pa sredozemsko, v predelu Kavkaza pa je podnebje značilno gorsko podnebje. Predeli z višjo lego v Kavkazu so bistveno hladnejši kot preostali predeli v Gruziji

7. HRANA

Gruzija je poznana po svoji edinstveni kuhinji, ki je kombinacija bližnjevzhodnih kulinaričnih tradicij in evropskih. Khachapuri je kruh, polnjen s sirom, in je najbolj poznan prigrizek, ki pa se med regijami razlikuje, saj ima vsaka regija svoj “pravi” recept za Khachapuri. Otroci se radi posladkajo z gruzijskimi koruznimi kolački. Hinkali so cmoki, v katerih pogosto kot začimba prevladuje dišeča kumina. Churchkhela je prav tako značilna gruzijska jed, kupite jo lahko na tržnici, gre pa za sladkarijo v obliki podolgovate sveče. Churchkhelo pripravljajo na različne načine, kandiranega z orehi, lešniki, mandlji, rozinami itd. Vsekakor morate poskusiti stisnjen sok granatnega jabolka. Gruzija je dom najstarejše trte, tako da morate obvezno poskusiti tudi lokalno vino.

9. PRIPOROČLJIVA GARDEROBA

Gruzija ima podobno vreme kot pri nas. V poletnem času, ko gremo v Gruzijo, pričakujemo temperature nad 30° C v Tbilisiju, med tem ko je v območju Svanetija prijetneje. Za gibanje v hribovitem svetu Svanetija ali Tušketija so udobni pohodniški čevlji nujni. V kolikor v Gruzijo potujete jeseni ali spomladi pa s seboj vzemite dežnik ali dežni plašč. Na splošno so vedno priporočljiva večplastna oblačila.

10. DENAR

 • Gruzija valuta: Gruzijski lari (GEL)
 • 1eur = 3.79 GEL

Priporočljivo je, da s seboj prinesete evre. Bankomati so dovolj razširjeni. Plačilnih kartic ponekod ne sprejemajo. O podrobnostih pri plačevanju v Gruziji se posvetujte z vašo banko. Pri banki obvezno prijavite potovanje v tujino, saj lahko vaše kartice zaradi varnosti tudi blokirajo.
Plačujete lahko tudi v evrih, vendar je tečaj izredno slab. Barantanje  na tržnicah, v trgovinah s spominki in pri uličnih prodajalcih je ponekod možno.

11. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA

Gruzija ima dokaj stabilno električno omrežje, do izpada električne energije lahko pride v regiji Svaneti. Napetost je enaka kot pri nas in ne potrebujete adapterjev za vtičnice.
Gruzija je dovolj dobro pokrita s telefonskim signalom, vendar preverite cene pri vašem operaterju, saj je gostovanje lahko precej drago. Obstaja tudi možnost nakupa lokalne kartice SIM. Prav tako je brezžični internet na voljo v večini kavarn in v nastanitvah.

12. NASVET DOMAČINOV

“Zakaj bi hodili na počitnice ali izlet naq Črno morje, ko pa imate Jadransko morje tako blizu”. Čeprav je Gruzija izredno lepa dežela in se ponaša tudi s Črnim morjem, naj bo obisk obmorskih letovišč bolj obstranske narave, nič ne bo hudega tudi če primorski del v celoti izpustite, saj dežela ponuja mnogo več. Kopanje pa si raje privoščite kje v naši bližini na Jadranu.

13. LETALSKE KARTE

Vedno več je letalskih družb, ki letijo v Gruzijo. V zadnjem času so iz okoliških letališč možni direktni leti v Tbilisi ali Kutaisi z nizkocenovci. V Tbilisi lahko poletite tudi iz Ljubljane s prestopom ali v Varšavi ali v Istanbulu. Gruzija: Letalske karte