Islandija - dežala vikingov in nepozabne narave

Občudovaje severnega sija, kopanje v naravnih geotermalnih vrelcih, treking v čudoviti neokrnjeni naravi - Islandija ponuja najboljše ta hip

Islandija

Tik pod polarnim krogom, je Islandija brez dvoma (naj)atraktivnejša dežela Evrope. Skoraj pozabljena nekje na severu, prebičana od arktičnih vetrov, topla in vlažna od objema zalivskega toka, prepolna lukenj skozi katere prihaja marsikaj, od ognjeno rdeče lave do sikajoče po žveplu zaudarjajoče pare, leži dežela večnega snega, vulkanov in gejzirjev – Islandija.

Polarni sij | Potovanje Islandija

APRIL, OKTOBER

1498 €

Na posebno potovanje na Islandijo se odpravljamo spret oktobra, ko je noč že dovolj dolga in temna, da si lahko obetamo opazovanje polarnega sija, ki je naraven fenomen. Severni sij je vzbujal zanimanje in domišljijo že od nekdaj. Dan je namenjam spoznavanju naravnih lepot Islandije, ponoči pa gremo ob jasnem vremenu in aktivni avrori v lov za polarnim sijem. Tudi sončni vzhodi in zahodi imajo svoj čar, saj trajajo in trajajo…


Turno smučanje Islandija

Turno smučanje

Turno smučanje Islandija

APRIL

1498 €

8-dnevno potovanje in 6 dni turne smuke na Islandiji. Nov program turistične agencije Lifetrek: turno smučanje Islandija. Pripravite se na vulkane z neizgovorljivimi imeni, mogočne ledenike, vroče gejzirje, prostrana pobočja in pršič. Pripravite se na najlepšo zimsko pokrajino, ki si jo lahko zamislite. Pripravite se na zimsko Islandijo.


Treking Islandija

JULIJ

1148 €

Treking Landmannalaugarju. Pripravite se na vulkane z neizgovorljivimi imeni, mogočne ledenike, vroče gejzirje, zelene ravnice in gorato pokrajino kot na luni. Tik pod polarnim krogom, je Islandija brez dvoma (naj)atraktivnejša dežela Evrope. Skoraj pozabljena nekje na severu, prebičana od arktičnih vetrov, topla in vlažna od objema zalivskega toka, prepolna lukenj skozi katere prihaja marsikaj, od ognjeno rdeče lave do sikajoče po žveplu zaudarjajoče pare, leži dežela večnega snega, vulkanov in gejzirjev – Islandija.


Islandija za pohodnike

JULIJ, AVGUST

1398 €

Po čudovitem, divjem in napornem trekingu od Skogarja do Landmannalaugarja imamo na agenciji Lifetrek pripravljen nov program Islandija za pohodnike. V dnevnih pohodih bomo raziskovali enkratno pokrajino Islandije. Od nežnih slapov, mogočnih ledenikov, skrivnostnih kanjonov, neskončnih plaž Atlantika, mavričnih gora Landmannalaugarja do sproščujočih naravnih vrelcev.


Ali Islandija spada k Evropi ali ne?

Ali Islandija leži v Evropi? Ja in ne. Nekje po polovici otoka, smer sever jug teče prepoka, ki je prav lepo vidna v nacionalnem parku Pingvellir. In ta prepoka, pri Pingvellirju, polna čiste in hladne vode, se vsako leto razširi za nekaj centimetrov (ob močnih potresih tudi do pol metra) in počasi deli (lomi) Islandijo na dve polovici. Vzhodna pripada evropski geološki plošči, zahodna ameriški. Če Islandija ne bi bila poseljena v času vikinških osvajanj, Islandija morda ne bi imela nič skupnega oziroma ne bi bilo nobenih vezi z našo staro celino. Tudi njeno ime, ki etimološko pomeni, da gre za deželo snega in ledu, je v nasprotju z deželo, saj je dežela ob obalah rodovitna, zelena in polna življenja, ne pa dežela ledu in snega.

zemljevid

Vsi odhodi na Islandijo

Polarni sij | Potovanje Islandija

Polarni sij | Potovanje Islandija

Polarni sij | potovanje Islandija | NOV PROGRAM 2020 | Lifetrek

27.10.2020
03.11.2020
Cena: 1548 €
Akcija: 1498 €
Turno smučanje Islandija

Turno smučanje Islandija

Turno smučanje Islandija | turno smučanje sezona 2021 | Nov program

03.04.2021
10.04.2021
Cena: 1698 €
Akcija: 1498 €
Severni sij | Potovanje Islandija

Severni sij | Potovanje Islandija

Severni sij | potovanje Islandija | NOV PROGRAM 2020 | Lifetrek

03.04.2021
10.04.2021
Cena: 1548 €
Akcija: 1498 €
Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike | Skogar, Landmannalaugar, Golden Circle

26.06.2021
03.07.2021
Cena: 1398 €
Treking Islandija

Treking Islandija

Treking Islandija | Treking od koče do koče Laugavegur | Lifetrek

03.07.2021
10.07.2021
Cena: 1248 €
Akcija: 1148 €
Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike | Skogar, Landmannalaugar, Golden Circle

24.07.2021
31.07.2021
Cena: 1398 €
Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike

Islandija za pohodnike | Skogar, Landmannalaugar, Golden Circle

21.08.2021
20210828
Cena: 1398 €

Islandija se nam predstavi


Po pristanku na Islandiji, točneje na mednarodnem letališču Keflavik, nas močni sončni žarki grejejo, ostro hladni zrak pa zareže do kosti. Posledica čistega zraka in severne lege. Že po nekaj minutah nas prevzame čuden občutek, nekaj med vročinskim oblivanjem, utrujenostjo in zmedo. In to je ena od prvih značilnosti Islandije. Dežela velikih razlik.


Islandija – dežela slapov, gejzirjev, vrelcev in ledenikov

Vodnati, peneči se rečni slapovi, ki so vsi po vrsti ekstremno močni, Islandija velja za deželo z najmočnejšimi slapovi v Evropi. Islandki slapovi so tudi izjemno lepi. Primerjava s preostalimi slapovi v Evropi bi bila le neslana šala. Najmočnejši je Detifoss, najbolj obiskan in posledično fotografiranje Gulfoss, poseben in drugačen je Godafoss, najlepši od vseh, pa morda Dynandi. Islandija se ponaša z izjemno čistim zrakom, ki je tudi brez vonja. Sonce deluje prijetno, a vsako sprehajanje sončnih žarkov po goli koži se lahko konča z opeklinami.

Ko dežuje (običajno gre bolj za močan pršec), se obleka zaradi suhega zraka in nenehno prisotnega vetra skoraj sproti suši, po drugi strani, pa lahko dežuje praktično vsak dan. Islandija ponudi tudi najboljšo pitno vodo na svetu, saj je prečiščena s strani nešteto lišajev in kamenine lave. Okus ima drugačen, mehkejši a obenem intenzivnejši. Izviri vroče vode, ki jih na Islandiji ni malo, bi vsi po vrsti dobili na naši celini oznako zdravilni, saj imajo mineralno sestavo, ki kožo dobesedno pomladi in obnovi.

Islandija pa je v največji meri tudi dežela ledenikov, ki so ogromni, največji v Evropi in več ali manj položni, ampak pošteno krojijo vremenske pogoje in obliko pokrajine. Od nekdaj je mornarjem in ribičem poznan pojav fatamorgane, ko so nad morjem uzrli belino, ki pa ni bila oblak ampak ledenik.

Namakati se v neštete bazene zdravilne vode, ki jih ima skoraj vsaka vas na Islandiji, je vsem obiskovalcem (in tudi domačinom) skoraj božja obveza. V zadnjem času je največji magnet te dežele famozni Blue Lagoon, dokazano najbolj zdravilni wellnes na svetu. Ne glede na zunanji hlad ali dež, je namakanje v do kosti segajoči vroči vodi več kot samo balzam za dušo in telo. Koža se nam napne, energija razpoloženja dvigne.Islandija – programi po meri

Vse programe, ki jih izvajamo na Islandiji lahko pripravimo tudi kot potovanja po meri. Naj si gre za treking od Skogarja do Landmannalaugarja, pohodniški ali čisto turistični program. Za vas bomo pripravili najugodnejšo ponudbo vašega sanjskega potovanja na Islandijo.

Predstavitev destinacije Islandija aurora

Islandija za družine

Programi Islandija za pohodnike, Severni sij in Islandija za zladokusce so programi, ki so primerni tudi za družine z mlajšimi otroki. Malo daljše pohode bomo prilagodili vašim željam, tako da bodo vseeno vsi skriti kotički tudi vam na razpolago.
V kolikor pa bi potovali sami in ne z organiziranimi skupinami, pa se na nas obrnite za pripravo potovanja po meri. Ker imamo na voljo tudi zmogljiva terenska vozila z osmimi sedeži, se lahko na potovanje odpravi tudi manjša družba.

Predstavitev destinacije Islandija laguna (1)

Selfguided treking

Znameniti treking Skogar – Landmannalaugar je pravi logistični podvig, zato je pred samo izvedbo potrebno imeti urejeno čisto vse. V kolikor bi se na treking podali sami vam z veseljem pripravimo organizacijo vašega trekinga. Organiziramo vam prevoz iz letališča do Reykjavika, ter do izhodišča. Rezerviramo vam gorske koče na poti, ki so običajno zasedene več mesecev vnaprej. Pripravimo vam zemljevid poti, pomagamo ali dopolnimo opremo.

PredstavSelfguided treking Landmannalaugar

Ali je Islandija draga?

Islandija slovi kot ena izmed dražjih držav, vendar se lahko obisk tudi enostavno precej poceni. V kolikor želite prihraniti na vašem potovanju je prvi korak zagotovo iskanje prenočišč s kuhinjo, kjer si enostavno pripravite topel obrok ali pa hranilni zajtrk. Veliko naravnih znamenitosti na Islandiji je brezplačnih, zato čas raje izkoristite za raziskovanje čudovite narave. Za vse avanturiste pa vsekakor priporočamo kampiranje v šotorih. Na naših potovanjih imamo vedno rezervirane namestitve, ki omogočajo kuhanje, tako da v večini primerov znesek za prehrano na celotnem potovanju ne preseže 50 €.
Cene na Islandiji

Hrana in pijača

 • Zajtrk: 4.5 – 9 €
 • Kosilo/Večerja: 12 -25 €
 • Pizza: 10 – 15 €
 • Pivo: 4 – 8 €
 • Kava z mlekom: 2.5 – 5 €
 • Voda (0.5 litra): 1 – 2.5 €
 • Hot-dog: 3 – 5 €

Prevoz

 • Mestni promet: 3 €
 • Taxi (štartnina): 4 – 6.5 €
 • Taxi (cena na kilometer): 1.5 – 3 €
 • Taxi iz Letališča do Reykjavika (enosmerna): 95 €
 • Rent – a – car: 40 – 90 € na dan
 • Gorivo: 1.4 €

Znamenitosti

 • Blue Lagoon (glede na termine): 45 €
 • Opazovanje kitov (3 ure): 60 €
 • Muzej vikingov: 11 €
 • Lava Tunnel: 40 €
 • Muzej Skogar: 15 €
 • Muzej Husavik (kiti): 15 €
 • Secret Lagoon: 25 €
 • Diamond Beach čoln: 40 €
 • Ice Cave (2.5 ure): 120 €


Življenje na Islandiji

Nekaj nespoštljivega je vprašati domačina, če mu je dolgčas. Jasno da mu ni. Islandci so zelo delavni in lenoba je smrtni greh. Na Islandijo se ne hodi na žur, po partnerja ali za mestnimi užitki. Reykjavik je sicer še kar mesto, z vsemi radostmi in tegobami mest, že naslednji po velikosti Akureyri ima samo 2500 prebivalcev. In takoj ko prestopimo meje mest, je samo še samota. Čista neokrnjena samota, le v manjšem delu obdelana. Gre za deželo ekstremov.

Na sploh je celotna dežela nekako mistična. Samotnost osrednje puščave, morske obale in večine dežele je skorajda težka. Sprva nas kar straši. Še posebej unikatni so fjordi v deželi Westfjords. Mirna in gladka voda, nad njimi pa zeleno-črni terasasti visoki vrhovi. Vsak drugi dan temno črni oblaki z deževjem. Hiša ali dve predstavljata že naselje.

Islandija je v svojih pripovedkah tudi zelo mistična. Sprva je težko verjeti v zgodbe o lovu na duhove in njihovem izganjanju, a če se pogovarjaš s katerim od ljudi ki to počnejo (ali očividcem), v zgodbe o duhovih začneš celo počasi verjeti. Večinoma ne gre za tragične ali grozne zgodbe, celo na pol duhovite so lahko, in nedvomno izvirajo še iz časov starih Sag (mistične skandinavske legende).

Islandija ima svojo hrano tako kot naravo – malce posebno in drugačno. Prilagojena okolju in danostim. Večina mesa so Islandci nekoč sušili in noben del živali ni bil zavržen. Še danes med osnovne gurmanske jedi spadajo posušena moda ovna, sušena jagnjetina, puding iz jeter in krvi, ovčje glave in podobno. Čeprav nekaterim na dimu sušene jedi zaradi vonja ne teknejo, pa je posušena riba za malico, ali ržene palačinke in kosi sušene ovčetine, ki jih prodajajo na vsaki bencinski postaji skoraj obvezna, da med bivanjem v tej neverjetni deželi vsaj malo okusimo tudi življenje pravega Islandca.

Življenje pravega Islandca ni označeno samo z naravo in hrano, ampak načela življenja razlaga tudi stara vikinška knjiga Hávamál, v kateri so zbrani mistični napotki, po katerih naj bi se živelo. Kaj jesti, kako se obnašati, kakšen odnos imeti s sosedi, ženo in otroki, kako delati z denarjem, hrano in domača zdravila in tako naprej. Nekateri jo celo primerjajo z legendarno kitajsko knjigo Tao (pot). In če je Tao knjiga ali filozofija celotnega vzhoda, je Hávamál nedvomno knjiga severa.

Islandija: nekaj zanimivih informacij

Zakaj na Islandijo s turistično agencijo Lifetrek

Islandija se najbolje doživi s turistično agencijo Lifetrek. Lifetrek se kot edina agencija v Sloveniji na Islandijo odpravlja skozi celotno leto. Pozimi smučamo, pomladi, pozimi in jeseni opazujemo polarni sij, poleti pa aktivno raziskujemo otok. Programi so skrbno zasnovani in glede na tip potovanja ponuja maksimalni užitek, kjer se mnogokrat umaknemo od, za naše pojme, preveč obiskanih znamenitosti.

Islandija z Lifetrekom je cenovno bistveno bolj ugodna od preostalih agencij

Islandijo poznamo kot lasten žep, zato so naši programi bolj dostopni kot pri konkurenci. Ne glede na to, da smo programe Islandija pripravili izredno dostopne (glede na islandske cene) nismo prav nič varčevali na vaš račun. V ceni so vedno všteti vsi stroški z izjemo hrane in morebitnih vstopnin v muzeje. Vedno letimo z direktnim letom iz bližnjih letališč, ter smo v ceno vključili tudi prevoz do letališča in nazaj. Spimo v enostavnih prenočiščih, vendar skoraj vedno na osnovi dvoposteljne sobe. Prenočišča pa imajo vedno možnost kuhanja hrane, tako da ni potrebno zapravljati v restavracijah zunaj.

Kakšna je razlika med programom Islandija za pohodnike in programom treking Islandija?

Islandija za pohodnike je program z dnevnimi izleti, kjer raziskujemo najlepše predele južne Islandije – program je res za vse prste obliznit. Ker delamo dnevne izlete, nas glavnina prtljage vedno počaka v prenočišču oziroma v avtomobilu. Nahrbtniki so lahki, spimo pa v enostavnih prenočiščih. Se pa v sklopu tega programa udeležimo tudi dveh etap programa Treking Islandija, in sicer prve mimo slapu Skogafoss, ter (pričakovano) zadnje etape v Landmannalaugarja. Torej doživimo dva največja vrhunca tudi malo bolj na “komot”.

Treking Islandija pa je pravo preživetje v naravi Islandije. Naš štart je na obali Atlantika in se mimo neštetih slapov, puščave, ledenikov podamo na 6 dnevno pot do Landmannalaugarja, kjer zmago proslavimo s kopanjem v naravnih vrelcih. Celotno pot smo čisto samo-preskrbni, kar pomeni, da nosimo vse s seboj. Z vse, mislimo dejansko vse, šotor, spalna vreča, podloga, hrana, gorilnik, kakšen lonec, oblačila in še kaj… Sicer se da najeti transfer opreme, ampak zadovoljstvo, če vse to zmoremo sami je neprecenljivo.

Kdaj gremo pa lahko na turno sučanje

Islandija je pravi raj za vse, ki bi šli na turno smučanje. Če bi bil dan v zimskih mesecih kaj daljši, bi se tja odpravili že dosti prej, vendar je dolga noč razlog, da se na Islandijo odpravimo šele v aprilu.

Kakšno je poletno vreme na Islandiji?

Povprečna temperatura na Islandiji v poletnem času je med  12 in 18 st. C ob visoki vlažnosti. To pomeni, da so temperature podobne našim jesenskim temperaturam v gorah. Pričakujemo pa lahko vse; od trenutkov z v kratke rokave, do mrzlega vetra, ko je še najboljša topla in lahka puhasta bunda.

Aktualna vremenska napoved

Islandija in hrana?

Na Islandiji bomo za hrano poskrbeli sami. V nekaterih prenočiščih imamo kot redne stranke za Islandijo izjemne cene kosil – cca 20 €. Drugače pa si bomo hrano kuhali in pripravljali sami – na trekingu na gorilniku, drugje pa v kuhinjah. Da na Islandiji ne bomo izgubljali preveč časa, se bomo vsaj malo s hrano založili že v Sloveniji. Tudi kakšno močnejšo pijačo, je bolj smiselno kupiti pri nas ali pa najkasneje na letališču v brezcarinskih prodajalnah.

Ali je Islandija primerna tudi za solo popotnike?

Na naše programe na Islandiji se lahko prijavite tudi, če radi potujete sami. Družbe ne bo preveč, nekaj je bo pa vseeno. Tudi doplačila za enoposteljne sobe običajno ni, saj spimo v pohodniških penzionih oz. spimo v gorskih kočah ali pa si šotor nosimo celo s seboj. Ker se običajno prijavi veliko solo popotnikov/popotnic bomo skoraj v vsakem primeru našli par, s katerim si boste delili sobo.

Ali bo ostalo tudi kaj časa za fotografiranje ali pa somostojno odkrivanje?

Vsak program je prilagojen zmerni hoji z dovolj postanki, tako da je na voljo tudi dovolj časa za fotografiranje. Program poteka po najlepših peš-poteh in predelih dežele, zato neko samostojno odkrivanje ni potrebno. Lahko pa po končanem dnevu poiščete miren kotiček, kjer lahko prebirate svojo knjigo, uživate ob pivu ali pa vtise zapišete v dnevnik.
Ker so izbrani programi na izredno lepih lokacijah, lahko program tudi samostojno podaljšate in vam organiziramo prevoz tudi kak dan kasneje.

Ali je Islandija v Evropski uniji?

Islandija ni članica ne EU in ne Schengenskega območja. Je pa Islandija izredno vpeta v politični sistem EU. Tako prebivalci Slovenije za obisk Islandije potrebujejo le osebno izkaznico, za zavarovanje zadošča že modra kartica za tujino, prav tako je telefonsko gostovanje enako, kot če gremo v Italijo ali Hrvaško.
Islandija je včlanjena v zvezo NATO in Evropsko združenje za prosto trgovino (EFTA)

Islandija in njena poselitev

Kdaj je bila Islandija poseljena, je samo predvidevanje. Je pa Islandija leta 930 dobila parlament, ki je bil za tiste čase izjemno unikaten in gre za najstarejšo popolno demokratično državno ureditev na svetu. Vsaka vas je imela po en glas, ne glede na število prebivalcev. Predsednik skrbi le za državniške formalnosti in dela kot predstavnik za stik s pomembnejšimi obiskovalci. V 13. stoletju so bili Islandci 2 leti pod Norveškim kraljem, leta 1662 pa so se povezali s kraljevino Dansko in se leta 1944 od nje tudi osamosvojili.

Covid-19

Islandija je uvedla naslednje omejitve pri vstopu v državo. Vsi potniki, ki prihajajo v državo morajo, ali v 14 dnevno karanteno, ali pa opraviti 2 testa na Covid-19, ter biti v vmesnem času v karanteni. MEd obema testoma mora biti najmanj 5 dni. Cena testiranja znaša 58€. Med karanteno je prepovedano obiskovati restavracije, bare, turistične znamenitosti, mestna središča in muzeje. Prepovedana je uporaba javnih prevoznih sredstev. Dovoljen je prevoz z najetimi vozili.

Posted in Opis Destinacije