Lifetrek >> Trekingi >> Kirgizija

Kirgizija | Nomadska pustolovščina

Kirgizija treking in potovanje in treking s konji. Daleč najugodnejša ponudba 1298 € za 15 dni. Vključena tudi Letalska karta iz Ljubljane.

Kirgizija

25.06.2022 - 09.07.2022
09.07.2022 - 23.07.2022
23.07.2022 - 06.08.2022
06.08.2022 - 20.08.2022
10.09.2022 - 24.09.2022

Trajanje programa:

15 DNI

Cena od:

1398 € 1298 €
Kirgizija
Kirgizija

Kirgizija

25.06.2022 - 09.07.2022

09.07.2022 - 23.07.2022

23.07.2022 - 06.08.2022

06.08.2022 - 20.08.2022

10.09.2022 - 24.09.2022


Cena od:

1398 € 1298 €


Poletna aktivna Kirgizija

Kirgizija vas vabi v najlepše neodkrite predele Centralne Azije

Z Lifetrekom na 15 dnevni nepozabni program: Kirgizija potovanje in treking – najlepši kraji kar jih Kirgizija lahko ponudi – Več kot 2000 let zgodovine – treking v regiji Karakol – čudovit antični karavanseraj Taš Rabat – izjemna narava, kultura in hrana – območje trgovske kopenske antične poti med Kitajsko in Evropo – Svilna cesta – treking s konji do kitajske meje – rdeča gorska pokrajina Skazka – toplotni vrelci – let iz Ljubljane*

Kirgizija: naj destinacija za treking ali potovanje

Kirgizistan oz. Kirgizija je bila še pred desetletji zaprta za tujce. A njena lepota je preprosto osupljiva in vredna obiska saj ponuja prostrana gorovja, kjer najvišje gore presegajo 7000 metrov, ledenike, puščave in praktično vse kar si predstavljamo pod terminom neokrjena narava. Posebno so privlačni cvetoči alpski travniki ter stepe s čredami divjih konj in jurtami, ki nam pričarajo doživetje nomadskega življenja. Drugo najvišje ležeče plovno jezero Isik Kul (najvišje je Titikaka v Peruju in Boliviji, kamor se odpravimo v sklopu potovanja Peru, Bolivija in Čile), pa je prava lokalna riviera. Kirgizija je dežela jezer, saj več kot 2.000 jezer pokrajino dela še bolj čudovito. V svoje jurte vas bodo radi sprejeli nomadi in vam poleg hrane in prijetnega druženja v roke porinili še šilce žganega.

Kirgizija treking potovanje

Aktivne počitnice v Centralni Aziji

Kirgizija in tudi potovanje v tej deželi je raznoliko, vključuje treking in lahkotnejša vandranja, izlete po gorskih področjih, jezerih in mestih. Tri dni bomo preživeli na konjskih hrbtih in doživeli še marsikatero presenečenje. Na skupno raziskovanje biserov Kirgizije vabimo vse z željo po aktivnem spoznavanju civilizacije, prežeto s kulturo antičnih karavan Svilne ceste.

Kirgizija treking potovanje
blank

Kirgizija s turistično agencijo Lifetrek

Skozi leta je turistična agencija Lifetrek postala vodilna turistična agencija v Sloveniji za področje Centralne Azije. Kirgizija je naša vsakoletna uspešnica in poleg omenjenega programa lahko z nami obiščete tudi Uzbekistan, Gruzijo, Altaj, Xinjiang na Kitajskem. V centralni Aziji in tudi v Kirgiziji smo prisotni skozi celo leto, pozimi smo kot prva agencija začeli s turnim smučanjem v pogorju Tian Šan v t.i. jurt kampih. Kirgizija ponuja tudi vzpon na Pik Lenin, ki velja za enega izmed najlažje osvojljivih sedemtisočakov. Kirgizija je zagotovo pri naših potnikih ena izmed naših najpriljubljenejših programov.

Program: Kirgizija

Dan 1.
LJUBLJANA – BIŠKEK (Kirgizija)
Zbor na ljubljanskem letališču v popoldanskih urah. Večerni let v Istanbul, prestop in nočni polet za Biškek , kamor zaradi časovne razlike prispemo v zgodnjem dopoldnevu. Trajanje leta 2 + 4 ure.
Dan 2.
BIŠKEK
Nastanitev v hotelu v mestu. Nekaj prostih ur za počitek in osvežitev, nato se peš podamo po «marmornatem mestu«, osrednjem delu Biškeka. Ogledamo si predsedniško palačo - Belo hišo, osrednji trg Ala Too s številnimi fontanami in se zaustavimo pred kipom narodnega junaka Manasa. Pred muzejem plapola velika kirgiška zastava, v ozadju pa občudujemo zasnežene vrhove pogorja Ala Too. Sprehodimo se skozi hrastov park, ki je star toliko kot mesto samo. Park je poln domačinov, ki si radi poiščejo senco in z otroki preživijo sproščeno popoldne. Na izhodu nas očara še galerija slik lokalnih umetnikov.
Utrip trgovanja osrednje Azije bomo občutili na Osh Bazarju, največji tržnici v mestu. Seznanili se bomo z najpogostejšimi izdelki, poskusili nekaj tradicionalnih prigrizkov in se prepustili okusom neštetih sušenih sadežev.
Za uvod v kulinariko Kirgizije nas zvečer čaka prvi obisk lokalne restavracije.
Dan 3.
BIŠKEK – KARAKOL
Po zajtrku se odpravimo v smeri jezera Issik Kul. Postanek opravimo, da se seznanimo z zgodovino dežele, ogledamo si stolp Burana, vse kar je ostalo od nekoč velikega mesta Balasagun, ki je cvetelo pred 1000 leti. Bližnji muzej nas popelje v različna obdobja poselitve, osupne nas verska raznolikost. Z vrha stolpa opazujemo rodovitno ravnico z gorami v ozadju. Cesta sledi prehodu med gorami skozi sotesko Boom Gorge, kjer si vzamemo postanek za malico.
Popoldan prispemo do jezera Issik Kul, največjega v Kirgiziji in drugega največjega slanega na svetu. Leži namreč na nadmorski višini 1800 metrov in nikoli ne zamrzne. Pomikamo se ob njegovi severni obali. Priljubljeno letovišče je bil že v sovjetskih časih, zdaj pa je v poletnih mesecih pravi počitniški raj za domačine. Nihče na svetu nima dlje do morja kot ravno Kirgizija. Če nam je vreme naklonjeno si privoščimo kopanje ob poti, nato pa se zapeljemo do mesta Karakol, ki je izhodišče za trekinge po pogorju Tian Shan. Nastanimo se v lokalnem penzionu in naredimo načrt za naš 5dnevni treking.
Večerjamo v tradicionalni kirgiški restavraciji. Opazili bomo, kako na bogato kulinariko Karakola vpliva velik delež kitajskih manjšin med prebivalci.
blank
blank
blank
Dan 4.
TREKING
Dopoldan si ogledamo še mestni mojstrovini lesnega stavbarstva. Pravoslavno cerkev in Dungansko mošejo. Obe stavbi sta prispevek različnih etničnih skupin, ki sta pomembno soustvarili današnjo podobo multinacionalnega Karakola.
Nabavimo še zadnje potrebščine in se odpeljemo v eno uro oddaljeno dolino Juukuchak. Asfalt se konča in avantura začne. Za uvod se bomo povzpeli, sprva po dolini, nato pa na predel višjih pašnikov pod okoliškimi tritisočaki. Ob poti bomo opazili prve jurte in družine, ki poleti pripeljejo svoje črede v visokogorje. Ko se bomo naužili razgledov, se bomo spustili nazaj v dolino in nastanili v kampu ob reki na višini 2400 metrov. Sledi večerja, ki nam jo pripravi naša kuharska ekipa na trekingu.
Zvečer lahko izkoristimo bližino toplih vrelcev in se ogrejemo v vodi, ki ima 40 stopinj.
blank
blank
blank
Dan 5.
TREKING
Po zajtrku se po ozki stezi odpravimo navkreber. Večkrat bosi prebredemo reko in se vzpenjamo skozi smrekov gozd, dokler ne dosežemo višje ležečih pašnikov. Od tu domačini vsak dan na oslih in konjih v dolino prevažajo kravje in tudi zelo cenjeno kobilje mleko – kimiz. Prelaz Juumatay nas pričaka na 3200 metrih in vzamemo si oddih za malico z razgledi na več kot štiri tisoč metrov visoke vrhove v daljavi. Za prelazom nas pričaka dolina, spustimo se za približno 700 metrov in kampiramo v idilični dolini sredi gozda ob reki. Zvečer lahko zakurimo ogenj, opazujemo zvezde ali prisluhnemo zgodbam o nomadskem življenju kirgizov.
Dan 6.
TREKING
Zjutraj se najprej spustimo še nekoliko niže ob reki. Povsod se združujejo rdeča barva skalovja in zelenih pašnikov z belimi jurtami. Pričnemo se vzpenjati proti našemu naslednjemu prelazu na 2800 metrih. Občutek neskončnih travnatih pobočij s čredami živali in razgledi vse do oddaljenega jezera Issik Kul. Takemu razgledu se prepustimo med malico na prelazu.
Spustimo se v naslednjo dolino Chon Kuzul Suu in sledimo poti do našega kampa, kjer spet lahko izkoristimo vroče vrelce in hladno vodo bližnje reke.
blank
blank
blank
Dan 7.
TREKING
Nekoliko blažji vzpon čez obsežne pašnike proti prelazu na višini 2900 metrov. Malico si bomo privoščili v čisto pravem brezovem gozdu in nadaljevali spust med smrekami in bori v dolino Suttu Bulak. Kampirali bomo na robu pašnika z razgledom na dolino, jurte in konje. Vseskozi bo za nas skrbela ekipa, ki pripravlja okusno hrano, skrbi za naše šotore in prtljago, da sami lahko čim bolj izkusimo užitke trekinga in neokrnjene narave.
Večerjali in poveselili se bomo ob tabornem ognju.
blank
blank
blank
Dan 8.
TREKING
Zadnji dan trekinga se vzpnemo še na razgledno točko nad dolino Jetty Oguz. Ob lepem vremenu se v daljavi bleščijo zasneženi vrhovi na čelu s 5 tisočakom Pik Jelcin. Dolina Jetty Oguz je v poletnem času posejana z jurtami. Med domačini na konjih se spustimo do prašne ceste in deroče reke v dolini. Spotoma lahko uzremo kraj, kjer je Jurij Gagarin opravljal svoje priprave na pot v vesolje. Tudi mi smo opravili naše višinske priprave za prihajajoči teden.
Spustimo se po dolini do izhoda, kjer za konec lahko občudujemo rdeče kamnite formacije Sedmih bikov in zlomljenega srca pred izhodom iz doline, ki nosi ime po teh monolitih (Jetty Oguz pomeni sedem bikov). Legende o teh krajih so postale del kirgiške identitete.
Vrnemo se v penzion v Karakol in med večerjo podoživimo lepe trenutke trekinga preteklih dni.
Dan 9.
KARAKOL – NARYN
Ob južni obali Issik Kula se po eni uri vožnje pripeljemo v pravljični kanjon Skazka imenovan tudi Grand Canyon of Kyrgystan. Pogled na različne kamnite oblike je zares pravljičen in osupljiv. Spreminjajoče barve peščenjaka in gline so ustvarile edinstven spekter belih, rumenih in rdečih pobočij. Formacija imenovana »Kitajski zid« se vleče kar 5 km v dolžino.
Tradicionalni lovci z orli nam bodo predstavili način lova, ki je še danes razširjen med kirgiškimi posamezniki. Tradicija se prenaša iz roda v rod, zahteva pa predanost in zaupanje med človekom in ptico. Za trenutek se lahko prelevimo v lovce v vsej opremi in oblačilih.
Vozimo se skozi raznoliko pokrajino, kjer so Sovjeti s svojimi kmetijskimi eksperimenti poskušali spremeniti podobo Kirgizije, v poznih popoldanskih urah pa se nastanimo v mestu Naryn, križišču karavanskih poti Svilene ceste.
V gostišču si lahko privoščimo tudi večerjo in se podamo na večerni sprehod po mestu ob istoimenski reki Naryn, ki je največja in najdaljša reka v Kirgiziji.
blank
blank
blank
Dan 10.
NARYN – TASH RABAT
Po zajtrku nadaljujemo našo pot v južno Kirgizijo. Pot nas pelje čez prelaz višine 3300 metrov. Spustimo se na ravnico, ki jo na jugu obdajajo 4500 metrov visoki vršaci z ledeniki v pogorju At Bashy (Konjska glava). V prihodnjih dneh bomo to gorovje prečkali s konji. Zavijemo v ozko dolino in se nastanimo v jurt kampu. Po kosilu si ogledamo karavanseraj – postojanko za karavane iz 15. stoletja pod vznožjem okoliških gora. Kot pripravo za naslednji dan, zajahamo konje in se z njimi odpravimo po slikoviti dolini. Prečkamo reko in pobočja kjer se pasejo črede konj.
Po nomadski večerji sledi spanje v jurtah.
blank
blank
blank
Dan 11.
TREKING S KONJI
Najzahtevnejši, a hkrati najbolj spektakularen dan na poti. Že zgodaj zajahamo konje in se podamo po stari karavanski poti proti Kitajski. Vijugamo med rečnimi ovinki, večkrat prečkamo vodo, nato pa se strmo dvignemo na neporaščena pobočja. Po več kot treh urah ježe prispemo na Panda Pass, prelaz nad jezerom Chatir Kol. Pogled je eden najlepših v Kirgiziji. Zasneženi vrhovi z velikim jezerom v daljavi. Za njimi se razprostira velika Kitajska. Podvig proslavimo z vzponom na bližnji vrh in s tem presežemo magičnih 4000 metrov nadmorske višine.
Kot člani prave karavane, se po tem odseku Svilene ceste skupaj vrnemo v naš kamp in prespimo v jurtah.
blank
blank
blank
Dan 12.
TASH RABAT – JEZERO SON KUL
Zjutraj se odpravimo v osrčje Kirgizije. Ponovno se dvignemo čez prelaz na plato kjer leži jezero Son Kul. Najbolj ikonično jezero v državi. Pooseblja dušo Kirgizije. Območje okrog jezera je posejano z jurtami. Na 3000 metrih nad. višine se v poletnih mesecih pasejo velike črede konj, goveda in ovc.
Prijazni domačini nas okrepčajo s pravim nomadskim kosilom. Nato se tudi mi podamo na konje in prejezdimo del poti ob jezeru. Motivov za fotografiranje ne zmanjka. Poiščemo nekaj petroglifov – v skale vklesanih podob iz časa prvih poselitev kirgiških plemen na obrežju jezera. Za čudovit sončni zahod se lahko povzpnemo na bližnjo vzpetino. Prespimo v jurtah.
Dan 13.
SON KUL – KYZYL OI
Sončni vzhod na 3000 metrih s pogledom na jezero je nekaj najlepšega. V tej prostrani stepi je konj osrednja figura. Otroci že od malih nog cele dneve preživijo v sedlu in postane nam jasno zakaj je Kirgizija vodilna pri organizaciji in uspehih t.i. nomadskih iger (Ulat Tartiš, Er Enish…). Po zajtrku se odpeljemo proti prelazu Kara Keche na višini 3400 metrov. Zasneženi vrhovi so skoraj na dosegu rok. Spustimo se v dolino, nato pa prečkamo barvite kanjone reke Kokomeren.
Nastanimo se v lokalnem gostišču v vasi Kyzyl Oi, eni najstarejših v državi. Stalno naseljene vasi obstajajo šele zadnjih 100 let. Povzpnemo se na razgledno točko, kjer vidimo Kyzyl Oi kot zeleno oazo sredi suhih rdečih okoliških gora (Kyzyl pomeni rdeč).
Gostoljubje domačinov bomo občutili s pravo pogostitvijo za večerjo, kjer ne manjka niti šilce domačega….
blank
blank
blank
Dan 14.
KYZYL OI – BIŠKEK
Še zadnjič se bomo po dolini Suusamyr povzpeli čez prelaz Too Ashuu (kamelji prelaz, 3500 metrov) in se spustili na ravnico proti glavnemu mestu. V Biškeku sledi dodaten čas za nakup spominkov, namestitev v hotelu in večerjo v kirgiški restavraciji, ki jo lahko popestrite s predstavitvijo tradicionalnih glasbil pod prsti izurjenega mojstra kamuza (kirgiški inštrument).
Dan 15.
BIŠKEK - LJUBLJANA
V jutranjih urah se poslovimo od lepot Kirgizije in se odpravimo proti domu.

*Program Kirgizija se lahko spremeni zaradi vremenskih razmer, logistike (spremenjeni vozni redi rednih linij) in drugih razlogov.

Cena: Kirgizija

Datum Opomba Cena Akcijska cena
25.06.2022 - 09.07.2022 ZAGOTOVLJENO / Let iz Ljubljane 1398 € 1298 €*
09.07.2022 - 23.07.2022 ZAGOTOVLJENO - ZADNJA MESTA 1398 € 1298 €*
23.07.2022 - 06.08.2022 POLNO - ČAKALNA VRSTA 1398 € 1398 €*
06.08.2022 - 20.08.2022 Let iz Ljubljane 1398 € 1398 €*
10.09.2022 - 24.09.2022 Let iz Ljubljane 1398 € 1298 €*
 • Redna cena potovanja:
  1398 €
 • Akcijska cena potovanja:
  od 1298 €*
  *Akcijska cena velja za prijave v terminu 25.6.2022 - 09.07.2022, 09.07.2022 - 23.07.2022 in 10.09.2022 - 24.09.2022 pred 31.3.202. Redno ceno programa (1398 €) znižamo:

  100 € popusta v terminu 25.6.2022 - 09.07.2022 in 09.07.2022 - 23.07.2022, za vse prijave pred 31.3.2022

 • Brez doplačil za majhne skupine.
 • Minimalno število oseb v skupini je 8, največje število oseb v skupini je 16.

Cena vključuje:

 • korona garancijo vseh vplačil [več informacij]
 • Letalske karte v Ljubljana - Biškek (Kirgizija)*
 • prevoz na letališče v kolikor let ni iz Ljubljane
 • spanje z zajtrkom v hotelih*** in penzionih (privatna namestitev) po predvidenem programu
 • spanje v jurtah in šotorih (skupna ležišča) po predvidenem programu
 • obroki v času trekinga (4x večerja, 5x lunch paket)
 • transfer prtljage v času trekinga Karakol (terenska vozila ali konji)
 • najem konjev
 • vodnik konjev v času trekinga s konji
 • šotore in podloge v času trekinga
 • kopanje v vrelcih
 • pijača dobrodošlice v Biškeku
 • letališke pristojbine za mednarodne lete
 • vse notranje prevoze po programu
 • vse vstopnine po programu: narodni park Ala-Archa, stolp Burana, kanjon Skazka, Tash Rabat
 • organizacijo potovanja in slovensko spremstvo na poti
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje
 • predstavitev potovanja in srečanje potnikov
 • DDV

 • Cena ne vključuje:

 • kosil in večerij, ko nismo na trekingu ter večerje ob povratku s trekinga
 • prehrane v jurtah v času trekinga s konji
 • pijače
 • vstopnin v muzeje izven programa
 • napitnin za lokalno prebivalstvo
 • doplačil za enoposteljno sobo v hotelu, najem privatnega šotora v času trekinga (javiti 30 dni pred odhodom)
 • stroškov osebne narave
 • spalnih vreč
 • vseh stroškov izven programa
 • zavarovanja za tujino
 • stroškov v povezavi s Covid-19 (testiranja, cepljenja)

 • Doplačila:

 • enostavno zavarovanje rizika odpovedi: 60 €
 • razširjeno zavarovanje rizika odpovedi: 110 €
 • paket fleksibilnost: 170 €
 • doplačilo za enoposteljno sobo: Samo kadar se spi v hotelih ali penzionih - 80 €
 • prevoz na zbirno mesto (po ceniku prevoznika)


 • Popusti:

  100 € popusta v terminu 25.6.2022 - 09.07.2022 in 09.07.2022 - 23.07.2022, za vse prijave pred 31.3.2022
  Ob prijavi na program Kirgizija potnik poravna operativne stroške v višini 500 €. Ostali del cene programa potnik plača najkasneje 45 dni pred potovanjem. Nudimo vam tudi zavarovanje rizika odpovedi potovanja, ki ga je potrebno vplačati ob prijavi na potovanje. Zgoraj omenjeni pogoji za program Kirgizija veljajo za prijave do 45 dni do predvidenega odhoda. V kolikor je do odhoda manj dni, so pogoji prijave lahko drugačni.

  Slovenski državljani za vstop v Kirgizijo (Kirgizistan) vizuma ne potrebujejo.
  Večina držav vstop pogojuje z negativnimi PCR testi ali dokazilom o cepljenju, ter izjemoma s potrdilom o prebolevnosti za virusom. Točne zahteve za vstop v državo vam bomo sporočili ne prej kot 2 tedna pred odhodom z namenom, da so podane informacije za vstop v državo najbolj točne. Prav tako dopuščamo možnost, da se pogoji spremenijo tudi kasneje, vendar vas bomo o vseh morebitnih spremembah sproti obveščali.

  Kirgizija: Osnovne informacije o programu

  Program Treking in potovanje Kirgizija poteka ob spremstvu slovenskega spremljevalca in domačih vodnikov. Treking potovanje traja 15 dni in je primerno za vsakogar z zmerno kondicijo, od osmega leta dalje. predhodno znanje jahanja ni nujno.

  Na področju celotne Kirgizije je mogoče pričakovati razpon temperatur od -5 do 40 stopinj Celzija in glede na spremenljivo vreme je nujna primerna oprema. Ne glede na letni čas in vročino v dolini je lahko v juniju in septembru v visokogorju prisoten sneg. Za 5-dnevni treking je poskrbljeno za šotor in enostavno podlogo (armaflex), v septembrskem terminu pa tudi odeja za izolacijo. Sami morate poskrbeti za opremo: topla spalna vreča -5/0°C, dodatna podloga, treking nahrbtnik, pohodne palice ter oblačila za vse vremenske razmere: predvsem lahka puhovka, anorak, dobra – nešumeča pelerina (preveč šumeča plaši konje), tople nogavice, termo pulover, pokrivalo za glavo, zip vrečke ali vrečke za smeti (da oblačila ostanejo suha) ter ostala osnovna oblačila; kratke hlače, majice, spodnje perilo, kopalke. Ostala nujna oprema: obutev (gojzarji, treking čevlji, lahki poletni čevlji), zaščitna krema proti soncu, sončna očala in higienski pribor iz naravnih sestavin, bandana, brisača, plastenka ali dve za vodo (ali termovka), fotoaparat.

  Kirgizija je dežela, kjer je hrana v večini domača. Topel zajtrk ter večerjo nam pripravijo domačini (večerja za doplačilo). Malica med 5-dnevnim trekingom pa je hladna in energetsko primerna trekingu (domači kruh, sir, salama, oreščki, suho sadje). Nekaj teh prigrizkov se lahko dobi tudi takoj po pristanku v Biškeku, na Oš bazarju in v marketih, kjer se bomo ustavili, ostalo pa nam bodo preskrbeli domačini.

  O vsem, kar potrebujete za s sabo, vas bomo še enkrat obvestili najkasneje teden dni pred potovanjem.

  KIRGIZIJA oz. KIRGIZISTAN

  KIRGIZISTAN, v preteklosti znan kot KIRGIZIJA, je država v Aziji, ki leži v goratem predelu Srednje Azije. Meji na Kitajsko, Kazahstan, Tadžikistan ter Uzbekistan. Glavno mesto dežele je Biškek. Kirgizija je poznana predvsem po neverjetni lepoti gora in nomadski tradiciji. 90% države leži na višini vsaj 1500 metrov. Čudovito naravo krasi kar 1923 jezer in preko 40.000 rek, ni čudno da se Kirgizija ponaša kot Švica Centralne Azije. Isik Kul je eno izmed najvišje ležečih mest in najglobljih na svetu. Dolina Alaj (Azijska Patagonija) je raj za vsakega trekingaša oz. pohodnika, saj ponuja osupljive razglede na vsakem koraku, celotnemu horizontu pa vladajo številni sedemtisočaki. Poseben čar dodajo številne jurte, ki jih poleti postavijo nomadske družine. In prav te družine bodo vsakega popotnika sprejeli odprtih rok. Prijaznost in gostoljubje je postal pomemben del kirgiškega vsakdana. Prav gotovo vam bodo nomadi postregli Kimiz (fermentirano konjsko mleko), črni čaj ali kruh.
  Pri hrani je čutiti Ruski, Azijski in Turški vpliv in prav zato je hrana tukaj res edinstvena. Pričakujte veliko kruha in mesa, rezancev, krompirja, enolončnic in riža, postrežene z odlično kumarično ali paradižnikovo solato. Kirgizija je raj za vse ljubitelje dobrega sadja, saj so poletni meseci bogati s sadjem, ko lahko sveže sadje dobimo naravnost iz sadovnjakov.

  Kirgizija je muslimanska država, kjer je večina prebivalstva sunitov, vendar Kirgizija ne deluje kot tipična islamska država, zgodovinsko gledano je to posledica sobivanja v Sovjetski zvezi, in pri sprehodu v mestih nimamo občutka oz. ne občutimo vpliva Islama, kot na primer v sosednjem Uzbekistanu. Po padcu komunizma si je Islam začel spet počasi utirati pot v kirgiško družbo. Samostojnost od Sovjetske zveze je Kirgizija dosegla leta 1991.

  Kirgizija – vzhajajoči biser popotništva

  Kljub temu, da za obisk in potovanje v Kirgiziji večina držav ne potrebuje viz, je to še vedno najmanj obiskana dežela t.i. sedmih Stanov. Tako, da je potrebno izkoristiti priložnost in obiskati čudovito naravo, predno bo Kirgizija top 5 destinacija v vsakem turističnem vodniku.

  Potovanje v Kirgizijo – “must do”

  • Obisk in nočitev v jurtah v stepski pokrajini ob lesketajočem jezeru Son Kul
  • Jahanje konj – Kirgizija je dežela konj, zato se vzpnite na konjski hrbet in raziskujte deželo kot nomadski jezdec
  • Treking v kanjonu Jeti – Oguz
  • Treking po “nebeškem” gorovju Tian Šan, oddih v zavetju ledenikov, pašnikov in zasneženih vršacih

  Kirgizija: vprašanja in odgovori

  Ali je Kirgizija varna država?

  Kirgizija oziroma Kirgizistan je izredno varna država v Centralni Aziji. Država je vedno bolj priljubljena in število obiskovalev se veča iz leta v leto. Turisti lahko potujejo mirno in brezskrbno, vendar tako kot drugod po svetu, previdnost ni nikoli odveč.

  Zakaj na treking potovanje Kirgizija s turistično agencijo Lifetrek?

  V Kirgizijo vodi veliko slovenskih turističnih agencij. Lifetrek pa vam zagotavlja daleč najboljšo ceno programa v kombinaciji z največ udobja. Nekaj je tudi cenejših ponudnikov, ti se poslužujejo javnega prevoza ali pa najamejo neudobne in neklimatizirane maršutke, vsekakor prava avantura, ki se po dobrih 100 km spremeni v pravno nočno moro. Razdalje v Kirgiziji so velike, ceste pa niso v najboljšem stanju. Kirgizija z Lifetrekom pa ponuja prevoz v udobnem modernem minibusu, z udobnimi sedeži, je klimatiziran in kjer je vsak sedež opremljen z varnostnim pasom.
  Kadar spimo v hotelih so ti kategorizacije s tremi zvezdicami. Nekajkrat prespimo v jurtah in na trekingu v šotorih. V jurtah spi običajno med 4 in 6 oseb. V kolikor želite med spanjem nekaj več prostora zase, nam lahko predhodno sporočite in vam bomo pripravili šotor.

  Ali je program treking potovanje Kirgizija primeren za vsakogar?

  Naš program treking potovanje Kirgizija je primeren skoraj za vsakogar. Za priključitev k programu je potrebna zmerna fizična pripravljenost, saj program vsebuje 5 dnevni treking na višini okoli 3000 metrov. Program je primeren tako za mlajše kot tudi starejše, še posebno pa je primeren tudi za družine.

  Ali je Kirgizija z Lifetrekom primerna destinacija za družine?

  Naš program bi svetovali vsem družinam z otroki. Potovanje je zastavljeno precej aktivno s spoznavanjem nomadske kulture. Na poti se nekajkrat prespi pri nomadskih družinah in vaši najmlajši se bodo z veseljem poigrali z malimi nomadi. Tudi spanje v šotorih, gibanje v naravi, večerja postrežena pod milim nebom, kopanje v vrelcih so prava dogodivščina za celotno družino. Tudi jahanje ni prezahtevno in se bo globoko vtisnilo v spomin.
  Ker pri Lifetreku stremimo k skupinam, ki bi med seboj funkcionirale, za družine rezerviramo nekaj terminov, tako da si že na poti do Kirgizije najmlajši poiščejo družbo. Predvsem pa na tak način zagotavljamo najboljšo izkušnjo za vse udeležence programa Treking Potovanje Kirgizija.

  Kako izgleda treking in kakšna oz. koliko opreme se potrebuje?

  Treking na potovanju je tehnično nezahteven. Vseeno pa se gibljemo med 2000 in 3000 metri, tako da bo morda kdo čutil tudi vpliv višine. Treking poteka ob spremstvu lokalnih vodnikov po neoznačenih poteh. Na sam treking se podamo iz mesta Karakol, kjer bomo pustili večino naše opreme oz. prtljage. Vse kar bomo potrebovali na 6 dnevnem trekingu pa bomo naložili na terenska vozila in se odpeljali do naše začetne točke.
  Na treking se podamo z lahkimi nahrbtniki, saj nam bodo tudi prtljago katero smo si pripravili za 6 dnevni treking vedno znova s terenskimi vozili dostavili na naslednjo točko. Torej imamo med trekingom na hrbtu le prtljago, ki smo si jo pripravili za tisti dan. Naša ekipa poskrbi za zajtrk in večerjo, za čez dan pa boste prejeli manjšo malico.
  Lastnih šotorov ne potrebujete, ekipa bo vsak dan pospravila tabor in ga na naslednjem mestu na novo postavila. V šotoru je tudi preprosta podloga - armafleks, v kolikor bi želeli udobnejše ležišče si lahko s seboj vzamete tudi vašo lastno podlogo, ki vam je seveda ne bo potrebno nositi. S seboj pa obvezno potrebujete spalno vrečo, cona udobja naj bo do +5 stopinj, saj znajo biti noči precej hladne. Ne izključuje se niti nočne temperature okoli nule.

  Kakšne so temperature v Kirgiziji?

  Kirgizija ima pravo celinsko podnebje, kar pomeni izredno vroče poletne dni in hladne poletne noči - podnebje je nekako podobno puščavskemu. Zime pa so izrazito hladne. Skozi celotno leto pa ima Kirgizija izredno malo padavin, poletja pa so še posebno sušna. Poleti je v Biškeku lahko tudi preko 40 stopinj, v okolici Karakola in Naryina pa se temperature povzpnejo na dobrih 25 stopinj.

  Kako poteka treking s konji?

  Treking s konji je obvezna dogodivščina kadar ste v Kirgiziji. Prvi dan bomo konje spoznavali in ležerno jahali po idilični pokrajini. Naslednji dan pa se podamo na pravi izlet s konji do jezera Čatir Kol in se močno približamo kitajski meji. Tretji dan jahanja je v dolini, kjer dobimo nove konje in raziskujemo okolico jezera Son Kul, ki velja za pravo riviero med domačini, morda bomo opazili tudi kakšne petroglife.
  V kolikor se med jahanjem ne počutite udobno lahko kadarkoli razjahate in del poti prehodite. Hitrost ni prevelika. Prav tako predhodno znanje jahanja ni potrebno. V kolikor vam jahanje ne bi ustrezalo lahko le to tudi izpustite in se do jezera Čatir Kol podate peš, ali pa dan izkoristite tudi za poležavanje in počitek.

  Kaj je vključeno v ceno?

  Kirgizija z nami nima nobenih skritih stroškov, tudi doplačil za majhne skupine ni. Cena programa je takšna kot je napisana, vključuje pa čisto vse razen kosil in večerij. Poraba na celotnem potovanju znaša običajno med 80 in 150 evri.
  V času trekinga (peš) smo zagotovili tudi kuharja, ki vam bo pripravil večerje (4x), med trekingom pa boste prejeli manjšo malico (5x).
  Kadar spimo v mestih je na izbiro veliko restavracij, obiščete lahko tudi kakšno pizzerijo, vendar priporočamo odkrivanje lokalne kuhinje. Kadar spimo v jurtah običajno jemo pri domačinih.

  Ali lahko potovanje pripravite kot individualno potovanje?

  Kirgizija je primerna tudi kot individualno potovanje oziroma potovanje po meri. Program lahko prilagajate tako, da se podaljša ali skrajša dneve na trekingu, se obišče še sosednji Uzbekistan ali Kazahstan. Je pa program sestavljen za maksimalno doživetje Kirgizije.

  Galerija: Kirgizija

  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank
  blank

  Kirgizija

  Datum Opomba Cena Akcijska cena
  25.06.2022 - 09.07.2022 ZAGOTOVLJENO / Let iz Ljubljane 1398 € 1298 €*
  09.07.2022 - 23.07.2022 ZAGOTOVLJENO - ZADNJA MESTA 1398 € 1298 €*
  23.07.2022 - 06.08.2022 POLNO - ČAKALNA VRSTA 1398 € 1398 €*
  06.08.2022 - 20.08.2022 Let iz Ljubljane 1398 € 1398 €*
  10.09.2022 - 24.09.2022 Let iz Ljubljane 1398 € 1298 €*

  *Akcijska cena velja za prijave v terminu 25.6.2022 - 09.07.2022, 09.07.2022 - 23.07.2022 in 10.09.2022 - 24.09.2022 pred 31.3.202. Redno ceno (1398 €) znižamo:

  100 € popusta v terminu 25.6.2022 - 09.07.2022 in 09.07.2022 - 23.07.2022, za vse prijave pred 31.3.2022  Kirgizija s turistično agencijo Lifetrek

 • 5-dnevni treking v mogočnem gorovju Tian – Šan
 • 3-dnevni treking s konji
 • neokrnjena narava s čudovitimi jezeri in soteskami
 • srečanje s pravimi predvsem pa gostoljubnimi nomadi
 • odkrivanje nomadske kulture in spanje v jurtah
 • svilna cesta in antični karavanseraji
 • program Kirgizija treking in potovanje je primeren tudi za družine z otroki


 • Brezskrbna rezervacija programa Kirgizija

  Lifetrekova Covid garancija

  V kolikor je potovanje odpovedano vsa vplačila vrnemo. Velja za odpovedi s strani turistične agencije (zaprte meje, obvezna karantena na lokaciji). Garancija velja v primeru, ko program odpove turistična agencija Lifetrek. V primeru potnikove odpovedi, pa se upošteva naše splošne pogoje.

  Paket fleksibilnost

  Paket fleksibilnost je opcija, ko lahko program kadarkoli odpoveste, mi pa vas po razlogu ne sprašujemo.
 • Program lahko odpoveste z razlogom ali brez do 31 dni pred odhodom, organizator potovanja pa povrne vsa vplačila za program (iz vračila je izključen znesek za opcijo fleksibilnost).
 • Program lahko odpoveste tudi v obdobju, če je do odhoda manj kot 30 dni in več kot 16 dni, v tem primeru pa vam izdamo dobroimetje v višini vplačil, ki je unovčljivo 2 leti (iz vračila je izključen znesek za opcijo fleksibilnost).
 • Program lahko odpoveste tudi če je do odhoda 15 dni ali manj, v tem primeru pa vam izdamo dobroimetje v višini polovice vplačil oz. 50% celotne vrednosti programa, ki je unovčljivo 2 leti (iz vračila je izključen znesek za opcijo fleksibilnost). Polovico vplačila pa zadrži agencija • blank
  blank

  Oddajte povpraševanje

  Povpraševanje

  Kirgizija

  25.06.2022 - 09.07.2022
  09.07.2022 - 23.07.2022
  23.07.2022 - 06.08.2022
  06.08.2022 - 20.08.2022
  10.09.2022 - 24.09.2022

  Trajanje programa:

  15 DNI

  Cena od:

  1398 € 1298 €

  Država:

  KIRGIZIJA

  Morda vas zanima tudi:

  MAJ, JUNIJ, JULIJ, SEPTEMBER

  od 1248 €

  Obstaja država v kateri tradicionalno in moderno sobivata v sožitju in poudarjata edinstvenost drug drugega. Gruzija je država v kateri zagotovo ne boste ne lačni ne žejni, je država izjemne kulinarike in odličnih vin, ki jih bodo postregli prijazni in prisrčni domačini. Država, v kateri boste imeli priložnost videti v odročnih kotičkih dežela najstarejše samostane in cerkvene komplekse na svetu.


  AVGUST

  od 3598 €

  23 dnevno potovanje po najlepših predelih Svilne ceste – Edinstvena Xinjiang in Kirgizija – Mustang Ata treking - Kristalno čista jezera v kobinaciji z Nebeškim gorovjem in gorstvom Altay – Prava avantura v puščava Taklamakan – Bogata flora in živalstvo – Nomadski način življenja in bivanje v jurtah – Edinstven treking s konji v Altayu – Pustolovsko popotovanje po Osrednji Aziji s prizvokom prvovrstnega raziskovanja - Nepozabno doživetje


  JULIJ

  od 2098 €

  Kirgizija Treking azijska Patagonija - v osrčje Pamirja, ki velja za eno zadnjih še neodkritih destinacij! Biser centalne azije. 15 dni


  JULIJ, AVGUST, SEPTEMBER

  od 1398 €

  Nepozabna poletna avantura v Kirgiziji. Pohodništvo, popotništvo, jahanje in še mnogo več. Ogled starodavnih karavanserajev, kopanje v jezeru Isik Kul, nepozabno doživetje pogorja Tian Šan


  JUNIJ, AVGUST, SEPTEMBER

  od 1198 €

  Svaneti je zagotovo najlepši predel Gruzije. Čudovite kulise, mogočno gorovje in ogromna kulturna zapuščina! Treking med Mestijo in najvišje ležečo vasjo v Evropi, Ušgulijem


  APRIL, OKTOBER

  od 1398 €

  Lifetrek vas vabi na 9-dnevni nepozabni program: Uzbekistan potovanje v zgodovino Svilene ceste – mesta s seznama UNESCOVE kulturne dediščine – Več kot 2000 let zgodovine – Arhitekturni dragulji – Starodavna mesta Buhara, Samarkand, Hiva – izjemna narava, kultura in hrana – območje trgovske kopenske antične poti med Kitajsko in Evropo – Svilena cesta – let iz Ljubljane


  Rezerviraj in odpotuj

  Kirgizija

  25.06.2022 - 09.07.2022
  09.07.2022 - 23.07.2022
  23.07.2022 - 06.08.2022
  06.08.2022 - 20.08.2022
  10.09.2022 - 24.09.2022


  Cena od:

  1398 € 1298 €