potovanja po meri
potovanja po meri

Potovanja po meri: informacije in praktični nasveti

Zakaj bi lahko bila potovanja po meri naslednji potovalni trend? Nekdaj mišljeni kot programi za premožne, so se t.i. potovanja po meri prelevila v privlačne programe namenjene prav vsem. Potovanja po meri beležijo rast tako pri mladih popotnikih kot tudi pri popoptniških mačkih. V kolikor tudi vas privlačijo eksotične destinacije, avtentična potovanja in želja pa […]

Zakaj bi lahko bila potovanja po meri naslednji potovalni trend?

Nekdaj mišljeni kot programi za premožne, so se t.i. potovanja po meri prelevila v privlačne programe namenjene prav vsem. Potovanja po meri beležijo rast tako pri mladih popotnikih kot tudi pri popoptniških mačkih. V kolikor tudi vas privlačijo eksotične destinacije, avtentična potovanja in želja pa svobodi pri tem pa svojega časa ne bi radi izgubljali s planiranjem, raziskovanjem in preverjanjem ocen, potem so potovanja po meri resnično prava za vas. Potovanja po meri turistične agencije Lifetrek

Kaj točno so potovanja po meri

Potovanja po meri so zagotovo bolj avanuturistična kot paketna potovanja, veliko bolj udobna kot klasično backpack potovanje in bolj fleksibilna kot klasnična vodena potovanja. Potovanja po meri so točno to kar vam pove že ime – po meri oblikovanja potovanja, ki bodo ustrezala vašemu popotniškemu stilu, budgetu in preferencam. Neskončne možnosti, razburljiva doživetja in neprecenljive realne izkušnje na terenu, katerih ni moč dobiti z iskanjem po googlu ali pa s prebiranjem tisoč in enega popotniškega bloga (ki resnici na ljubo le prežijo za vašimi kliki in čakajo na provizije za storitve, ki jih oglašujejo in “priporočajo”), je le nekaj razlogov zakaj se vedno več popotnikov odloča za potovanja po meri. Dodatno vrednost takim potovanjem daje naša pristna izkušnja posameznega področja ter seveda naši partnerji in sodelavci na terenu, ki so si naše zaupanje pridobili z dolgoletnim sodelovnjem in za katere verjamemo, da nam bodo pomagali pripraviti vaše potovanje po meri prav takšno kot ste si ga zamislili.

Tako potovanje si znam rezervirati tudi sam

V večini primerov verjamemo, da si lahko tako potovanje rezervirate sami. Vendar kot sem že omenili, naša potovanja po meri so pripravljena in oblikovana na osnovi praktičnih izkušenj in ne zgolj neke teorije in z naborom informacij dostopnih na internetu. Vaše potovanje bomo zaupali vodnikom, šoferjem in pomožnemu osebju s katerimi sodelujemo pri naših vodenih potovanjih in s katerimi smo skozi dolga leta vzpostavili prijateljske odnose. Te osnovne ali pa kar ključne povezave, ki jih imamo na destinaciji so garancija, da boste od nas prejeli realne, poštene in trenutne informacije o razmerah na destinacijah. Ne bomo tajili in olepšavali dejstev samo zato, da bomo z vami sklenili “posel”, ampak vas bomo opozorili na možne vremenske nevšečnosti, na cesto kjer vsakih 20 kilometrov terja skoraj eno uro časa, da vas bo po vsej verjetnosti zdelala višina, da vas bo na momente prepihalo in da kdaj kakšen ogled resnično ni izvedljiv.
Verjetno ste se že srečali ali pa ste že slišali za lažne ocene storitev na internetu. Večina ocen na internetu se lahko dokaj enostavno manipulira, rezultati v iskalnikih so definirani s pomočjo algoritmov in prikazujejo tisto kar je izračunano najbolje za vas, nasveti blogerjev ali influencerjev so le sponzorirane objave, kjer influencerji v zameno za reklamo in nekaj provizije svetujejo in modrujejo o storitvah katerih niso videli od blizu. Naše izkušnje in znanje s terena so pri izdelavi vašega potovanja po meri zagotovo neprecenljive. Prav tako je dobro vedeti, da ste s tem, ko opravite rezervacijo preko turistične agencije zavarovani in da veljajo potrošniške pravice iz naslova zakonodaje o paketnih storitvah, zato bo vsaka agencija poskrbela za odpravo težav. V primeru da potovanja po meri oblikujete in rezervirate sami, pa se v primeru težav ne morete sklicevati na zakonodajo o paketnih storitvah in boste zagotovo primorani sami urejati nastale težave. Nekaj primerov, ko je naša pomoč potnikom prišla še kako prav: zamude letala in s tem povezani stroški, zaradi višje sile ali razmer na cesti lokalni prevozi z večjo zamudo, pomoč pri urejanju dokumentov v primeru izgube ali kraje dokumentov, zdravstvenih težavah, morebitnih težav pri vstopu v državo, svojeglavi in oderuški taksisti). V glavnem turistične agencije ne rabite, dokler je dejansko ne rabite.

Ali so potovanja po meri draga?

Ne nujno in verjetno potovanja po meri stanejo precej manj kot to sami mislite. Bistvo potovanja po meri so spremenljivke, ki jih sami določite. Na celotno cenovno sliko takega potovanja pa vpliva predvsem vaš zastavljen proračun. Z našimi izkušnjami boste točno vedeli, kaj lahko pričakujete, da boste ostali znotraj vašega finančnega okvirja. Naj vas ne preseneti, da lahko 2 tedenska potovanja v Južni Ameriki, Afriki ali v Aziji stanejo tudi manj kot 2000 €, vključno z letalsko karto. Sam sem popolnoma prepričan, da si isti program potovanja po isti ceni ne morete urediti sami. S precej truda in z veliko sreče boste rezervirali enako kvalitetne storitve, pa naj omenim kaj štejem v isto kvaliteto storitev: kategorije namestitev, izkušnje in strokovnost lokalnih vodičev, zanesljivih, točnih šoferjev, ki se za povrh držijo še prometnih predpisov in boste v njih našli zanimivega sogovornika. Vsako izmed omenjenih storitev lahko cenovno in s tem tudi samo kategorijo storitev premikamo navzgor ali navzdol. Georgian Maybe Time ali pa Ecuador Manana (jutri) time, so recepti kako imeti na kakšnem lepem razglednem mestu samo 2 minuti ali pa zgolj skozi okno taksija opazovati inkovske ruševine, ker je zvečer pomembna tekma po televiziji, vse to za nekaj evrov prihranka in za potešitev lastnega ega, da se potovanje lahko skreira tudi v lastni režiji. Na vas je, da precenite ali je boste izdelavo vašega potovanja prepustili agenciji z izkušnjami, ali pa boste za pripravo in izvedbo žrtvovali svoj prosti čas in potovanje samo izkoristili za dostikrat drago šolo in boste namesto, da bi uživali ob večernem ambientu mesta, raje dolgo v noč čakali na kakšen javni prevoz.

Ali so potovanja po meri še vedno dovolj svobodna?

Vsekakor! Večina naših destinacij oz. programov, ki so primerni za potovanja po meri vključujejo celodnevne ali pa nekajurne aktivnosti, tako da lahko sami načrtujete kaj oz. kdaj bi kaj počeli. Garantirano bo dovolj časa za samostojna raziskovanja, večerno življenje, razvajanja ali pa lokalne kuharske tečaje. V kolikor boste začutili, da je osnutek potovanja preveč nasičen z aktivnostmi se lahko kakšno izpusti ali pa se doda kakšen dan. Pri izdelavi popolnega potovanja po meri gre vedno za vaše želje

Ali so še kakšne druge prednosti potovanja po meri?

Poleg možne fleksibilnosti, pri potovanju po meri lahko računate na izvedbo programa s strani partnerjev katere agencija uporablja že več let. Naše partnerje smo sprva tudi mi poiskali na internetu. Pri iskanju pa smo po vsej verjetnosti uporabili iste kriterije kot vi. Točnost, zanesljivost, prijaznost, dobra ocena, priporočila, odlični komentarji in sprejemljiva cena so bili pogoj, da smo rezervirali določeno namestitev, vodnika ali pa lokalno agencijo. Skozi leta smo dvigovali standarde, tako da lahko sedaj z velikim zaupanjem začenjamo zgodbo potovanja po meri. Potrebno je vedeti, da obstaja veliko agencij, ki za svoje delovanje potrebujejo le spletno stran in jeep in so že “Best Safari Company in Whole Africa”, ali pa spletno stran in second hand raft in so že “Rafting Agency”. Naši partnerji so bili dejansko preizkušeni z naše strani in imajo vse potrebne licence za opravljanje dejavnosti. Naši vodniki govorijo razumljivo angleščino in so tako kulturno, geografsko kot zgodovinsko izobraženi. Marsikateri izmed naših lokalnih vodnikov je bil na usposabljanju v Evropi, ali pa je v Evropi vsaj študiral. Izbiramo vedno samo lokalne vodnike, tako da ve, kako se izogniti gneči pri turističnih znamenitostih, vas popelje v kakšne skrite kotičke in vas zapelje na razgledik, kjer tudi on sam uživa ob pogledu na njegovo mesto.

Nasveti za pripravo potovanja po meri

Ne izgubljajte vašega časa

Razlog zakaj izbrati pripravo potovanja po meri je zaupanje v to, da vam bodo naši eksperti pripravili najboljše glede na vaše želje in proračun. V kolikor se boste prebijali skozi neskončno število ocen, se podali v dolgotrajne raziskave in priprave programa, naredili celotni plan na osnovi teorije, boste zagotovo razvrednotili strokovne izkušnje naše ekipe, v skrajnem primeru pa boste morda izgubili tudi zanimanje ali navdušenje nad potovanjem samim. Naš nasvet je da nam zaupate kaj bi resnično radi počeli, kaj bi resnično radi videli in katere aktivnosti vas zanimajo (treking, potapljanje, safari, ribolov, plezanje, joga) in prepustite našim strokovnjakom, da vam pripravijo osnutek potovanja po meri.

Ne izgubljajte našega časa

Vemo, da je na trgu precej ponudnikov turističnih aranžmajev, ki vam bodo pripravili tudi ponudbo za potovanja po meri. V kolikor boste za nekaj evrov prihranka povpraševanje poslali na več agencij, boste lahko nad rezultati presenečeni. Če nas bo več ponudnikov potovanj po meri istočasno iskalo iste storitve za vaše potovanje se lahko zgodi, da bomo prav vsi in posledično vi dobili višje cene, saj bo izgledalo, da je dotični termin zelo aktualen in se bodo cene temu prilagodile, klasični rezultat ponudba – povpraševanje. Omenjeni primer velja še posebno za letalsko karto, kjer znajo biti take podražitve precej drage.
Ko se odločite za katero izmed potovanj, je bistvo pri ohranjanju dobre oz. nizke cene odločnost in rezervacija ob pravem trenutku. Bolj, ko se približuje termin odhoda dražji bo program. Torej zna imeti čakanje na drugo, tretjo, četrto ali celo peto ponudbo potovanja po meri prav nasproten učinek od predvidenega. Saj se lahko v času, ki se ga potroši za čakanje na preostale ponudbe storitve podražijo. Še v vednost, dokler s posameznim ponudnikom nimate sklenjene pogodbe o potovanju vam le ta prvotne cene ne more garantirati v nedogled. Moj nasvet je, da ni nobena težava oz. ne bo nihče zameril, če boste povpraševanja poslali na več agencij, vendar morate že takoj jasno navesti kaj želite in kakšen je predviden finančni okvir potovanja. Tako, da bomo vsi točno vedeli kaj vključiti v vaš program in boste dobili primerljive ponudbe. Nadalje se brez zavlačevanja odločite za enega ponudnika in se prepustite, da bodo s svojim znanjem in navdušenjem za vas pripravili vaše potovanje.

Bodite odkriti o vašem finančnem okvirju

14 dnevni izlet na Bali ima rang cene od 1.700 € v nizki seznoni z dobro namestitvijo, z letalsko karto, z nekaj javnimi prevozi in nekaj skupinskimi vodenimi ekskurzijami; ter do 15.000 € za luksuzno potovanje v času novega leta s privatnim šoferjem luksuznega vozila, z vilo z bazenom, privatnimi izleti in s privantimi vodiči. Opcij je zares neskončno, zato našim potovalnim ekspertom vedno predstavite točen finančni okvir, da bo priprava potovanja po meri zares optimalna.

Spoštujte vašega agenta zadolženega za pripravo potovanja po meri

Večina turističnih agencij ali agentov bo z veseljo pripravila okviren načrt potovanja po meri, ki bo brezplačen. Taka gesta je res odlična novica za vas, saj boste točno vedeli, kaj posamezna destinacija omogoča, vendar je potrebno vedeti, da vsako takšno povpraševanje zahteva precej časa in truda. Okviren načrt je običajno pripravljen glede na naše izkušnje in okvirne stroške iz preteklih potovanj. V nadaljevanju priprave potovanja po meri, da boste dobili končni izračun in obliko programa pa bo vaš agent stopil v kontakt s parterji, prevozniki, letalsko družbo ter vodniki in marsikateri izmed naših parterjev živi v drugem časovnem pasu, kar dela organizacijo še težjo. Vemo, da je izbira za potovanje oziroma za potovanje po meri samo vaša. Vendar vas bo dobra karma pri nekem spoštljivem odnosu do agenta spremljala na celotnem potovanju. Agentu sporočite, da ste se odločili za konkurenčno ponudbo, v primeru da se tako odločite. Vsi se zavedamo da smo na trgu tudi z ostalimi ponudniki, tako da ponudbe zagotovo med seboj ne bodo odstopale za več kot kakšen procentek. Nikakor pa pod pretvezo povpraševanja za potovanja po meri ne izrabljajte agenta kot zastonj informacijskega centra. Dobra karma je super, ko je nesemo v svet!

Vedno malo dlje

Pri nas boste našli nekaj, kar je treba doživeti. Predvsem pa boste našli tisto, kar je resnično - ne samo tisto, kar je na ogled turistom.

Lastni programi kreirani na izkušnjah

Vsako potovanje, ki ga ponujamo, je plod našega ustvarjanja, oblikovanja in izkkušenj. Ne sledimo tipičnim turističnim vzorcem; vsaka naša tura je unikatna, oblikovana z mislijo na avtentičnost in edinstvenost doživetij, ki jih želimo ponuditi našim gostom.

Majhne skupine

Pri nas ne boste potovali v množici turistov. Ponosni smo na to, da organiziramo potovanja za majhne skupine, kjer se lahko vsak posameznik počuti posebnega in kjer je osebni pristop na prvem mestu.