Madeira
Madeira

Madeira | pohodniški raj sredi Atlantika

Madeira je otočje vulkanskega porekla in se odlikuje po razgibanosti terena, mili klimi, ki omogoča obisk preko celega leta. Posebnost so gozdovi mimoz, lovorikovca in evkaliptusa, nasadi banan ter sladkornega trsa. V zadnjih letih so obnovili številne nekdanje tovorniške poti, ki služijo planincem in pohodnikom, posebnost pa so levade, akvadukti, ki so jih gradili stoletja. Del tega naravnega in kulturnega bogastva si bomo ogledali tudi mi.

blank blank

Madeira: zgodovina

Otok Madeira je čudovit biser Atlantika, ki združuje osupljive naravne lepote s bogato zgodovino. Njegove skrivnosti segajo daleč v preteklost, od dobe raziskovanj do modernega turizma.

Madeira in doba raziskovanj

V 15. stoletju, ko so se evropski narodi tekmovali v odkrivanju neznanih zemelj, je Madeira igrala ključno vlogo v pomorskih odpravah Portugalske. Leta 1419 sta João Gonçalves Zarco in Tristão Vaz Teixeira, pod vodstvom princa Henrika Pomorščaka, odkrila otok. Madeira je postala strateška postojanka za oskrbo in počitek, kar je olajšalo nadaljnje raziskave Atlantskega oceana. Njeno odkritje je okrepilo pomorsko moč Portugalske in postavilo temelje za nadaljnjo kolonizacijo novih svetov.

Madeira in njeno naseljevanje 

Po odkritju Madeire so portugalski naseljenci hitro prepoznali njen potencial. Ugodna klima in plodna zemlja sta bili idealni za kmetijstvo. Portugalski kolonisti so uvedli kulturo vinove loze, sladkornega trsa in drugih pridelkov. Zaradi svoje izjemne plodnosti je Madeira postala osrednja točka trgovine med Evropo, Afriko in Ameriko. Otok je prav tako igral ključno vlogo pri širjenju evropskih rastlin in živali v novem svetu.

Vinska zgodovina

Zaradi edinstvenega podnebja in zemlje je Madeira hitro postala znan po svojem izjemnem vinu. Posebna metoda zorenja, znana kot “estufagem”, je dala vinu Madeira edinstven in prepoznaven okus. To vinogradniško tradicijo so nadaljevali skozi stoletja, s čimer so pridobili svetovni sloves. Zgodovinski zapisi kažejo, da je bilo vino iz Madeire prisotno na številnih pomembnih državniških dogodkih, vključno s podpisom ameriške Deklaracije o neodvisnosti.

Madeira v sedanjosti

S prihodom 20. stoletja je Madeira postala eden izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi. Otok je postajal vse bolj dostopen zahvaljujoč modernim prevoznim sredstvom. Hoteli, restavracije in druge turistične ustanove so se razvijali, da bi zadovoljili potrebe obiskovalcev. Toda kljub modernizaciji, Madeira ohranja svojo edinstveno kulturo, tradicijo in zgodovino, ki privlači obiskovalce z vsega sveta.

UNESCO in Madeira

Leta 1999 je UNESCO Madeiro priznal kot svetovno dediščino zaradi njenega edinstvenega laurisilva gozda. Ta gozd predstavlja enega izmed zadnjih ohranjenih primerkov prvobitnega subtropskega deževnega gozda v Evropi. Bogat z endemičnimi rastlinami in živalmi, laurisilva gozd Madeire predstavlja živ spomenik naravne zgodovine in evolucije.

Madeira: narava in geografija

Madeira je znana po svoji osupljivi naravi in geografiji. Otok se razteza sredi Atlantskega oceana in ponuja edinstvene naravne pokrajine, katerih lepota in biotska raznovrstnost sta neprimerljivi.

Geografske značilnosti otoka Madeira

Madeira, ki je vulkanskega izvora, je sestavljena iz razgibanih gorskih vrhov, globokih dolin in strme obale. Ta raznolika geografija je oblikovala edinstven ekosistem, ki je postavil temelje za raznolikost rastlin in živali. Središče otoka je območje Pico Ruivo, najvišji vrh Madeire, ki doseže višino 1.862 metrov. Vulkanski izvor otoka je prav tako ustvaril številne kraške jame in podzemne vodne tokove, ki prispevajo k njegovemu geografskemu čaru.

Edinstvena flora na Madeiri

Največji ponos otoka Madeira je njen laurisilva gozd. Ta pragozd je dom za številne endemične vrste rastlin, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje na svetu. Med najbolj značilnimi rastlinami tega gozda so Madeirska lovorika, Til in Boljeznik. Te drevesne vrste tvorijo gost in vlažen gozd, ki je postal idealno zatočišče za druge rastlinske in živalske vrste.

Endemične rastline

Poleg laurisilva gozda, Madeira ponuja številne druge endemične rastlinske vrste. Ena izmed najbolj znanih je Madeirska špargljevka, ki je priljubljena zaradi svojih svetlo modrih cvetov. Prav tako je treba omeniti Madeirsko orhidejo in Madeirsko sončnico, ki sta endemični in dajeta otoku dodaten čar. Te rastline ne le krasijo otok, temveč tudi pričajo o njegovi edinstveni biotski raznovrstnosti.

Zaščitena območja Madeire

Da bi ohranila svojo naravno dediščino, je Madeira vzpostavila številna zaščitena območja. Narodni park Madeira pokriva večji del otoka in zagotavlja varstvo endemičnim rastlinskim in živalskim vrstam. Upravljanje tega parka je usmerjeno v ohranjanje in promocijo trajnostnega razvoja, s čimer se zagotavlja, da bodo prihodnje generacije lahko uživale v čudoviti naravi otoka.

Madeira: pomen ohranjanja narave

V današnjem času, ko so mnogi naravni habitati ogroženi zaradi človeškega poseganja, je ohranjanje endemičnih rastlinskih vrst Madeire ključnega pomena. Lokalne in mednarodne organizacije sodelujejo v različnih projektih za zaščito in ponovno naselitev teh rastlinskih vrst, zagotavljajoč, da bodo čudesa Madeirske narave ostala ohranjena za prihodnje generacije.

Madeira: kraji vredni ogleda na otoku

Madeira, občasno poimenovana kot “Biser Atlantika”, je s svojo bogato zgodovino, kulturno dediščino in osupljivo naravno lepoto idealna destinacija za obiskovalce, ki iščejo avtentično izkušnjo.

Funchal 

Prestolnica Madeire, Funchal, je čudovito mesto, ki se ponaša z mešanico modernega in tradicionalnega. Ob sprehodu po mestu boste opazili številne zgodovinske stavbe, muzeje in galerije. Zgodovinski center Santa Maria je srce starega mesta z ozkimi kamnitimi ulicami in starinskimi zgradbami. Tu lahko občudujete arhitekturo, obiščete lokalne trgovine ali se ustavite v eni izmed številnih kavarn. Botanični vrt v Funchalu je še ena od glavnih atrakcij. Ta čudovit vrt ponuja raznoliko zbirko rastlin iz vsega sveta, poleg tega pa nudi čudovite razglede na mesto in pristanišče.

Cabo Girão

Cabo Girão je ena izmed najvišjih morskih pečin na svetu, ki se dviga več kot 580 metrov nad morsko gladino. Razgledna točka, ki je nedavno obnovljena z dodatkom steklene ploščadi, ponuja neverjetne razglede na oceanske vode spodaj. Ta impresiven klif ni samo priljubljena turistična točka, ampak je tudi dom za številne avtohtone rastlinske in živalske vrste. Legenda pravi, da je bil klif nekoč zatočišče za pirate, ki so plenili obale Madeire.

Curral das Freiras

Curral das Freiras, znana kot Dolina nuns, je spektakularna vasica v osrčju Madeire, obkrožena s strmimi gorami. Zgodovina te vasi je fascinantna; v 16. stoletju so se nune iz samostana Santa Clara zatekle sem, da bi se izognile piratskim napadom. Vas ponuja čudovite razglede na okoliške gore in doline. Lokalna kulinarika je prav tako nekaj, kar morate poskusiti – predvsem tradicionalni kostanjovi liker in sladice.

Porto Moniz

Porto Moniz, ki se nahaja na severozahodni obali Madeire, je čudovita obmorska vasica, znana po svojih naravnih bazenih iz lave. Te bazene je oblikovala lava, ko je tekla v ocean, in danes služijo kot odlično mesto za kopanje in sprostitev. Vas je tudi odlično izhodišče za raziskovanje okoliškega območja, vključno z levadami, tradicionalnimi namakalnimi kanali, ki so se preoblikovali v priljubljene pohodniške poti.

Levade Madeire

Levade so edinstven sistem namakalnih kanalov, ki so bili zgrajeni za preusmeritev vode iz vlažnih severnih območij na bolj suha južna območja otoka. Danes služijo kot ena izmed glavnih atrakcij za pohodnike. Sprehajanje ob teh kanalih vam omogoča raziskovanje neokrnjene narave otoka, od gostih gozdov do visokih gorskih vrhov.

Santana

Mesto Santana na severovzhodni obali je znano po svojih tradicionalnih trikotnih hišah z slamnatimi strehami. Te hiše so del kulturne dediščine Madeire in pričajo o tradicionalnem načinu življenja prebivalcev otoka. V bližini Santane lahko obiščete tudi “Queimadas”, iz katerega se začnejo številne pohodniške poti.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro, s svojimi 1.818 metri, je tretji najvišji vrh Madeire. Ta vrh je dostopen z avtomobilom ali peš, in ponuja osupljive panoramske razglede na celoten otok. Za tiste, ki iščejo avanturo, je tudi pohodniška pot, ki povezuje Pico do Arieiro z najvišjim vrhom, Pico Ruivo. Ta pot je znana kot ena izmed najlepših pohodniških poti na otoku.

Madeira: hitre informacije

Madeira je resnično čudovit otok z bogato kulturno in naravno dediščino. Vsak obiskovalec bo tukaj našel nekaj za sebe – od zgodovinskih mest do naravnih čudes.

 1. Vulkanografski izvor: Madeira je nastala zaradi vulkanske aktivnosti pred približno 5 milijoni let.
 2. Starodavni gozd: Madeira je dom najstarejšemu laurisilva gozdu na svetu, ki je tudi na seznamu svetovne dediščine UNESCO.
 3. Praznovanje ognjemetov: Madeira ima eno izmed najbolj spektakularnih novoletnih ognjemetov na svetu.
 4. Madeirsko vino: Otok je znan po svojem istoimenskem vinu, ki ga cenijo po vsem svetu.
 5. Naravni bazeni: Porto Moniz je znan po svojih naravnih bazenih, ki jih je oblikovala lave.
 6. Vodni kanali: Levade so tradicionalni namakalni kanali, ki se raztezajo po celotnem otoku.
 7. Endemične vrste: Na Madeiri lahko najdete številne rastlinske in živalske vrste, ki ne živijo nikjer drugje na svetu.
 8. Najvišji klif: Cabo Girão je eden izmed najvišjih morskih klifov na svetu.
 9. Kulturni festivali: Madeira je gostitelj številnim kulturnim in tradicionalnim praznovanjem, vključno s praznovanjem cvetja in festivalom vina.
 10. Narodni park: Več kot 2/3 Madeire je zaščitene kot narodni park.
 11. Neskončne pohodniške poti: Otok ima več kot 1.500 km pohodniških poti.
 12. Embroidery: Madeirsko vezenje je priznano po vsem svetu in je pomemben del lokalne kulturne dediščine.
 13. Sladka poslastica: Madeira je znana po tradicionalni sladici “Bolo de Mel”, medenem kolaču.
 14. Neodvisnost od Portugalske: Čeprav je Madeira del Portugalske, ima svoj lasten parlament in vladno avtonomijo.
 15. Pregovor o vremenu: Lokalci pravijo, da lahko na Madeiri izkusite štiri letne čase v enem dnevu zaradi njene raznolike klime.

Galerija:

Vedno malo dlje

Pri nas boste našli nekaj, kar je treba doživeti. Predvsem pa boste našli tisto, kar je resnično - ne samo tisto, kar je na ogled turistom.

Lastni programi kreirani na izkušnjah

Vsako potovanje, ki ga ponujamo, je plod našega ustvarjanja, oblikovanja in izkkušenj. Ne sledimo tipičnim turističnim vzorcem; vsaka naša tura je unikatna, oblikovana z mislijo na avtentičnost in edinstvenost doživetij, ki jih želimo ponuditi našim gostom.

Majhne skupine

Pri nas ne boste potovali v množici turistov. Ponosni smo na to, da organiziramo potovanja za majhne skupine, kjer se lahko vsak posameznik počuti posebnega in kjer je osebni pristop na prvem mestu.